Feyenoord onbedreigd naar zege op Willem II

Feyenoord heeft zondagmiddag een betrekkelijk eenvoudige overwinning geboekt op Willem II en zich zo weer wat steviger in de top vijf van de eredivisie genesteld. Het verschil werd in De Kuip gemaakt door Lex Immers, die voor rust de score opende, en Graziano Pellè, die in de tweede helft twee keer trefzeker was: 3-0. Immers en Pellè staan na zondag op gelijke hoogte op de topscorerslijst. Beide spelers hebben dit seizoen acht keer gescoord. Immers viel een half uur voor tijd uit met een knieblessure.
Het goede nieuws bij rust was dat Feyenoord onbedreigd met 1-0 aan de leiding ging. Immers had na een half uur spelen met een schot uit de draai, na een ingooi die door Pellè tot voor de voeten van de middenvelder was verlengd, zijn ploeg op voorsprong gezet. De bal rolde na een schotje met links net buiten bereik van de keeper in de verre hoek van het doel.

Voor de circa veertigduizend toeschouwers in De Kuip was het minder goede nieuws dat de voorsprong tot stand kwam in 45 weinig verheffende minuten voetbal. Hekkensluiter Willem II groef zich in en leek er vooral genoegen in te scheppen om het spel dusdanig te ontregelen dat Feyenoord nauwelijks aan voetballen toekwam.

De ploeg van Koeman voetbalde met de juiste intenties, maar speelde in de eerste helft over het algemeen in een te laag tempo om de defensie van de bezoekers serieus in problemen te kunnen brengen. Alleen op de momenten dat er in hoog tempo gecombineerd en bewogen werd, scheurde de verdediging van Willem II direct uiteen. Dat gebeurde bijvoorbeeld na tien minuten, toen Immers na een kaatsbal van Pellè een prima steekpass gaf op Jordy Clasie. De middenvelder wist vorige week tegen Roda JC Kerkrade uit een soortgelijke situatie te scoren, maar hij mikte dit keer net naast.

Na rust was er voor het legioen meer te genieten in De Kuip. Feyenoord leek vastberaden om tegen Willem II, dat in de voorgaande twee wedstrijden in totaal al negen doelpunten tegen had gekregen, aan het doelsaldo te werken en voetbalde in de tweede helft met meer druk naar voren. Bovendien was het verzet van Willem II na de 2-0 van Pellè zo goed als gebroken. Die treffer kwam tot stand nadat Joris Mathijsen uit een hoekschop binnen had geschoten en de Italiaan de bal dusdanig veranderde dat die achter keeper David Meul in het doel verdween.

Voor zover de wedstrijd daarmee nog niet definitief gespeeld was, gebeurde dat zeven minuten later alsnog, toen Pellè zijn tweede doelpunt van de middag maakte en zijn achtste van het seizoen. Die goal was direct de fraaiste van de wedstrijd, wat voor een groot deel te danken was aan de voorbereiding die eraan vooraf ging. Nadat invaller Harmeet Singh bij de hoekvlag een fraaie hakbal had laten zien, speelde Clasie zichzelf vrij door de bal over zijn directe tegenstander te tikken, voordat hij Pellè met een afgemeten steekpass voor de keeper zette. De spits schoot vervolgens hard en laag binnen.

Met drie invallers in het veld leek Feyenoord ondanks het overwicht in de laatste fase van de wedstrijd genoegen te nemen met de 3-0 voorsprong. De ploeg van Koeman gaf in die periode geen kans meer weg, maar wist tegelijkertijd zelf ook niet meer voor serieus gevaar te zorgen.

Feyenoord – Willem II 3-0
33’ 1-0 Immers