Fanshop
Fanshop

Feyenoord wil mooie week afsluiten met zege in Breda

Niet vaak was er voor Feyenoord in aanloop naar een competitiewedstrijd zoveel positief nieuws te melden als afgelopen week. In navolging van Jean-Paul Boëtius bond de club met Tonny Vilhena nog een groot talent langer aan zich, waarna vrijdag trainer Ronald Koeman zijn handtekening zette onder een contract dat hem tot 2014 aan Feyenoord verbindt. Tel daar de geslaagde rentree van Erwin Mulder en Sekou Cissé in de gewonnen wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior tegen Jong Ajax bij op en het kan niet anders of Feyenoord reist zondag met een zeer goed gevoel af naar Breda voor het uitduel met NAC. ‘Daar willen we deze mooie week afsluiten met een goed resultaat’, zei Koeman vrijdagmiddag.
Tegenover het goede nieuws uit De Kuip stond het trieste nieuws vanuit Almere, waar vorig weekend een grensrechter dusdanig werd mishandeld dat hij overleed. Om die reden vinden alle wedstrijden in het amateurvoetbal van komend weekend geen doorgang. Als het aan Koeman had gelegen, gold die afgelasting ook voor de duels in het betaald voetbal. ‘Omdat je daarmee het statement nog meer kracht geeft’, verduidelijkte de trainer. ‘Dat had ik het beste gevonden. Maar nu we zondag gewoon moeten spelen, bereiden we ons zo goed mogelijk voor.’

Die voorbereiding was bijna in de war geschopt door de weersomstandigheden. Op het trainingsveld lag vrijdagochtend een dikke laag sneeuw, maar dankzij de veldverwarming kon de training gewoon doorgang vinden. ‘We hebben een goed en scherp partijspel kunnen spelen’, zei Koeman, die Pellè eerder naar binnen zag vertrekken. ‘Italianen hebben het niet zo op sneeuw’, glimlachte de trainer, die verder Erwin Mulder en Sekou Cissé probleemloos zag meetrainen. Het tweetal is volledig hersteld van hun blessure en daardoor komende zondag inzetbaar.

De uitwedstrijd tegen NAC Breda is voor Feyenoord tot aan de winterstop het laatste competitieduel op vreemde bodem. Ondanks dat de Brabanders een alles behalve probleemloos seizoen kennen, verwacht Koeman een moeilijke middag. ‘NAC-uit is voor Feyenoord nooit een makkelijke wedstrijd. Er ontstaat daar toch een bijzonder sfeertje. Een lastige horde, maar als we de lijn van de afgelopen weken willen doortrekken, zullen we die moeten nemen.’

DE TEGENSTANDER

Hoewel NAC Breda dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, is er op het moment weinig reden tot feest voor de club. Het eerste deel van het jubileumjaar werd afgesloten op een kleurloze dertiende plaats, terwijl de Bredanaars er dit seizoen maar niet in slagen om de degradatiezone de rug toe te keren. Schrale troost was de 2-1 overwinning die NAC Breda boekte in de jubileumwedstrijd tegen AZ, maar mede omdat die zege slechts een van de drie in totaal was, staat het op een teleurstellende vijftiende plaats.

Naast eenieder die de Brabantse club een warm hart toedraagt, zal ook clubman John Karelse bijzonder weinig plezier beleven aan het jubileumjaar. Karelse is nog altijd recordhouder als het gaat om meest gespeelde wedstrijden voor NAC Breda, maar werd eind oktober ontslagen als hoofdtrainer na de 0-3 thuisnederlaag tegen Vitesse.

Nadat assistent-trainer Adri Bogers een maand lang de taken van Karelse had waargenomen, stelde de club Nebosja Gudelj aan als nieuwe hoofdtrainer tot het einde van het seizoen. De 43-jarige trainer, die tussen 1997 en 2005 tot 246 wedstrijden in het geel-zwarte shirt kwam, moet in januari wel het benodigde trainersdiploma behalen. Tot die tijd krijgt NAC Breda compensatie van de KNVB, waardoor Gudelj op de bank mag plaatsnemen.

Na de valse start tegen ADO Den Haag, waartegen in eigen huis met 0-3 werd verloren, behaalde Gudelj, wiens zoon Nemanja een vaste basisplaats heeft, in het uitduel met N.E.C. van afgelopen zondag zijn eerste punt. Het zal de ploeg enige houvast bieden in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Om het jubileumjaar niet onder maar boven de degradatiestreep af te sluiten, is een overwinning even welkom als broodnodig.

NAC Breda – Feyenoord
Zondag 9 december om 14.30 uur in het Rat Verlegh Stadion

Scheidsrechter: Gözübüyük

Vermoedelijke opstellingen:
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Janse, Luijckx, Botteghin, Van der Weg; Gudelj, Gilissen, Leugers; Hooi, Lurling en Verbeek.
Feyenoord: Lamprou (Mulder); Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Pellè en Boëtius.

Statistieken:

UIT

11/09/2011 NAC Breda – Feyenoord 1-3
12/09/2010 NAC Breda – Feyenoord 2-0
27/09/2009 NAC Breda – Feyenoord 0-2
08/03/2009 NAC Breda – Feyenoord 1-2
30/03/2008 NAC Breda – Feyenoord 3-1

THUIS

31/03/2012 Feyenoord – NAC Breda 3-1
13/03/2011 Feyenoord – NAC Breda 2-1
04/04/2010 Feyenoord – NAC Breda 0-0
26/12/2008 Feyenoord – NAC Breda 3-1
26/08/2007 Feyenoord – NAC Breda 5-0