Feyenoord strijdend ten onder in Klassieker

Feyenoord is de tweede seizoenshelft begonnen met een 3-0 nederlaag tegen Ajax. Hoewel het elftal van Ronald Koeman in de tweede helft weinig onderdeed voor de thuisploeg, toonde Ajax zich over de hele wedstrijd veel effectiever dan Feyenoord. Lex Immers kreeg na een uur spelen via een strafschop een opgelegde kans om zijn ploeg terug in de wedstrijd te brengen, maar miste. Ajax besloot de wedstrijd met tien man, vanwege een rode kaart voor Ricardo van Rhijn.

Het strijdplan dat Koeman voorafgaand aan de wedstrijd had aangekondigd was duidelijk. De trainer kende de voetballende kwaliteiten van Ajax en vertelde zijn elftal daarom vooraf om de tegenstander vroeg op te jagen en veel in de duels te komen. Juist op het fysieke vlak was Feyenoord in de laatste ontmoetingen met Ajax de bovenliggende partij geweest, waardoor het elftal wist wat er deze keer gevraagd werd in de Amsterdam Arena.

Toch kwam er tot aan de rust weinig terecht van het strijdplan. Alleen in de openingsfase wist Feyenoord de thuisploeg in problemen te brengen met fel en agressief spel, met een grote kans voor Graziano Pellè als resultaat. De clubtopscorer schoot op aangeven van Ruben Schaken, die op tijd hersteld was na een operatie aan zijn liezen, in de handen van keeper Kenneth Vermeer.

Nadat Ajax niet veel later uit de eerste kans die het kreeg op voorsprong was gekomen – Viktor Fischer omspeelde Erwin Mulder en schoot binnen - kwam er van de aanvallende aspiraties van Feyenoord weinig meer terecht. Weliswaar kreeg Lex Immers direct na de openingstreffer een levensgrote kans toen hij alleen voor de keeper kwam en zijn schot gered zag worden, maar daarmee waren de wapenfeiten van Feyenoord in de eerste helft ook direct allemaal genoemd.

Dat kwam mede doordat Feyenoord de in de winterstop vastgelegde Pellè nauwelijks wist te bereiken. Bovendien ontbrak het te vaak aan een goede voortzetting op de momenten dat de spits wel in balbezit kwam.

De zorgen voor Feyenoord werden kort voor rust nog groter, toen Ajax via opnieuw Fischer, die profiteerde van een fout van Joris Mathijsen, op 2-0 voor kwam. De ploeg wist daarmee bovendien dat in de tweede helft een loodzware opgave wachtte.

Hoewel Feyenoord na rust voetballend veel beter voor de dag kwam dan in de eerste helft, werd de wedstrijd uiteindelijk definitief beslist door twee hoogst ongelukkige momenten. Zo kwam Ajax na een uur spelen uit het niets op 3-0, door een op het oog ongevaarlijke vrije trap van Christian Eriksen. De middenvelder mocht vanaf de rechterkant van het veld aanleggen en zag de bal met een stuit zomaar in de verre hoek van het doel belanden.

Dat Feyenoord daarna toch nog hoop mocht koesteren op een goed resultaat, had alles te maken met het prima optreden van Jean-Paul Boëtius. De snelle aanvaller was in de eerste helft al verschillende keren voorbij directe tegenstander Van Rhijn gesneld en herhaalde dat kunstje kort na de treffer van Eriksen. Van Rhijn trok daarop aan de noodrem, met zijn tweede gele kaart en een strafschop voor Feyenoord als gevolg.

Immers nam plaats achter de bal en kreeg zo een opgelegde kans om Feyenoord terug in de wedstrijd te brengen, maar de mogelijkheid was niet aan hem besteed. Vermeer bracht redding op de strafschop, waarna Immers de rebound over de deklat schoot.

Daarmee waren de kansen voor Feyenoord verkeken. In het laatste half uur trok de ploeg tegen tien man van Ajax nog wel het initiatief naar zich toe, maar grote kansen werden niet meer gecreëerd. Zo eindigde de hervatting van de competitie voor Feyenoord in een teleurstellende nederlaag.

Ajax – Feyenoord 3-0

7’ 1-0 Fischer
40’ 2-0 Fischer
63’ 3-0 Eriksen

Scheidsrechter: Van Boekel

Geel: Janmaat, Vilhena (Feyenoord), De Jong, Alderweireld (Ajax)

Rood: Van Rhijn (64’, 2x geel, Ajax)

Bijzonderheden: Immers mist strafschop (64’)