Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord aast op revanche na Klassieker

In de aanloop naar de tweede topper op rij aan het begin van de tweede seizoenshelft, blikte de selectie van Feyenoord uitgebreid terug op de afgelopen Klassieker tegen Ajax die met 3-0 werd verloren. Tijdens de eerste trainingsdagen van de afgelopen week stonden spelers en trainers onder meer via videobeelden nog eens stil bij de uitwedstrijd in Amsterdam. ‘Tijdens die terugblik werd nog maar eens bevestigd dat we daar vooral van onszelf hebben verloren’, vertelde trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag in de Fred Blankemeijerzaal.
Met het oog op de aanstaande thuiswedstrijd tegen FC Twente hoopt Koeman dat zijn ploeg leert van de afgelopen nederlaag. ‘De belangrijkste les is dat we als team moeten voetballen en als team druk moeten zetten’, zei hij. ‘Tegen Ajax deden we dat met name aan het begin in fases goed, maar later hinkte het team te veel op twee gedachtes. De afstanden op het veld werden daardoor te groot.’
 
Bovendien zag de trainer dat zijn ploeg de doelpunten te makkelijk weggaf, terwijl Feyenoord zelf opgelegde kansen om te scoren liet liggen. ‘Toch vind ik dat we niet minder waren dan Ajax’, stelde Koeman. ‘Dat klinkt misschien gek als je met 3-0 verliest, maar de wedstrijd werd vooral beslist op momenten. We maakten te veel fouten.’
 
Koeman hoopt dat zijn ploeg zondag tegen FC Twente een passend antwoord geeft na de lessen van afgelopen week. Feyenoord kent de kracht van de huidige koploper in de eredivisie. ‘Twente zet altijd vroeg druk’, zei Koeman. ‘Het is bekend wat zij normaal gesproken qua speelwijze brengen. Er wacht ons in ieder geval een pittige wedstrijd.’
 
De trainer kan in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar nog geen beroep doen op John Goossens en Wesley Verhoek, die afgelopen week de training hebben hervat. De twee spelers zullen in principe aanstaande maandag, net als Sekou Cissé, voor het eerst weer speelminuten maken bij Jong Feyenoord/Excelsior.
 
DE TEGENSTANDER
 
Na jaren van sportieve successen – met onder meer de landstitel en de KNVB beker als tastbare hoofdprijzen – maakte FC Twente afgelopen seizoen pas op de plaats. Hoewel de ploeg onder leiding van de teruggekeerde hoofdtrainer Steve McClaren, die in de winterstop de ontslagen Co Adriaanse had opgevolgd, opnieuw op weg leek naar een topklassering, ging in de laatste maanden van de competitie alles mis wat maar mis kon gaan. Dat resulteerde uiteindelijk in de zesde plaats, waarna ook de daaropvolgende play-offs op een teleurstelling uitliepen.
 
Het gebrek aan creativiteit in het elftal werd aangewezen als een van de voornaamste oorzaken van de laagste eindklassering sinds het seizoen 2005/2006, waarna de clubleiding deze zomer fors investeerde in nieuwe spelers. Onder meer Luc Castaignos en Dusan Tadic werden voor veel geld naar de Grolsch Veste gehaald. Daarnaast trok FC Twente met Jerson Cabral en Felipe Gutiérrez twee talentvolle jonge spelers aan, waarmee de selectie van een flinke kwaliteitsimpuls werd voorzien.
 
De verfrissing van de selectie leek zeker in de eerste maanden van het seizoen haar vruchten af te werpen, toen de ploeg uit de eerste zes wedstrijden in de eredivisie de maximale score wist te behalen. De uitschakeling in het bekertoernooi tegen FC Den Bosch zorgde voor de eerste grote tegenvaller van het seizoen, wat direct het startsein bleek voor twee moeizame laatste maanden voor de winterstop. Naast uitschakeling in de Europa League morste FC Twente in de competitie onnodig veel punten.
 
Ook tijdens de competitiehervatting van afgelopen week liet de ploeg twee belangrijke punten liggen, maar desondanks reist FC Twente als gevolg van de nederlaag van PSV als enige koploper van Nederland af naar De Kuip. De Tukkers weten dankzij het competitieverloop van vorig seizoen dat een topklassering in deze fase van het seizoen weinig betekenis heeft, maar dat zal de motivatie om dit jaar de koppositie wel vast te houden alleen maar doen toenemen.
 
Feyenoord – FC Twente
Zondag 27 januari om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink
 
Statistieken
 
Thuis
18/12/2011 Feyenoord - FC Twente 3-2
16/10/2010 Feyenoord - FC Twente 0-1
24/03/2010 Feyenoord - FC Twente 2-1 (KNVB beker)
30/08/2009 Feyenoord - FC Twente 1-1
18/04/2009 Feyenoord - FC Twente 1-0
 
Uit
04/11/2012 FC Twente - Feyenoord 3-0
18/03/2012 FC Twente - Feyenoord 0-2
30/01/2011 FC Twente - Feyenoord 2-1
18/04/2010 FC Twente - Feyenoord 2-0
16/11/2008 FC Twente - Feyenoord 1-1