Koeman: ‘Onze doelstelling is bereikt’

Feyenoord deed tijdens de afsluitende wedstrijd van de 31ste speelronde in de eredivisie zeer goede zaken op de ranglijst door directe concurrent Vitesse met 2-0 te verslaan. De ploeg van Ronald Koeman klom op naar de derde plaats en wist bovendien het gat met de nummer vijf FC Twente te vergroten tot acht punten. Koeman rekent erop dat, met nog drie competitiewedstrijden te spelen, dat gat niet meer gedicht zal worden. ‘Daarmee is onze doelstelling bereikt’, vertelde de trainer na afloop van de winst op Vitesse, in de wetenschap dat Europees voetbal Feyenoord bijna niet meer kan ontgaan. ‘Op 12 mei zijn wij klaar voor dit seizoen.’
Tegelijkertijd zorgen de drie punten tegen Vitesse ervoor dat Feyenoord in de slotfase van de competitie ook de tweede plaats nog in het vizier heeft. De ploeg gaat wat dat betreft voor het hoogst haalbare. ‘We gaan er de komende weken alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen’, zei Koeman.

Waar de trainer vooraf een lastig duel verwachtte, kwam Feyenoord in praktijk vrijwel geen moment in problemen tegen de bezoekers uit Arnhem. ‘We hebben Vitesse goed bespeeld’, vertelde hij. ‘We zetten snel en agressief druk op hun opbouwende mensen, waardoor Vitesse niet in het eigen spel kwam. Dat is een compliment aan mijn ploeg waard.’

Koeman erkende achteraf dat de strafschop die Feyenoord kreeg misschien niet gegeven had moeten worden. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag een handsbal van Tomas Kalas, terwijl de bal in werkelijkheid het gezicht van de verdediger raakte. Desondanks deed die wetenschap niets af aan het feit dat Feyenoord een verdiende overwinning boekte. ‘Natuurlijk gaf de voorsprong uit de strafschop ons rust’, zei Koeman. ‘De tweede helft heb ik een ouderwets Feyenoord gezien. We hadden in mijn ogen nog een hogere score neer kunnen zetten. Het team oogde fris en gretig, dat hebben we een paar weken gemist. Dit geeft vertrouwen voor de laatste drie wedstrijden.’