Inschrijven
Inschrijven

In gesprek met: Robin Nelisse

Deze week spreken we Robin Nelisse. Robin heeft voor verschillende clubs in binnen- en buitenland gespeeld en is al ruim vijf jaar verbonden als trainer aan Feyenoord Soccer Schools. Wij zijn erg benieuwd hoe het met hem gaat en hoe hij deze periode doorkomt.

Ha Robin, hoe gaat het met je?
Het gaat naar omstandigheden goed met me, maar het is natuurlijk een hele rare en moeilijke tijd.

Hoe ziet jouw leven eruit in deze periode?
Het is niet zo dat ik normaal gesproken een overvolle en nu een lege agenda heb. Wel vallen er natuurlijk een aantal dingen weg. Mijn kinderen sporten bijvoorbeeld een paar keer per week en ik ga zelf drie tot vier keer per week naar de sportschool. Dat kan nu allemaal niet meer. Ook zijn de kinderen nu veel vaker thuis. Dus ja, het ziet er wel anders uit nu.

Hoe blijf jij fit in deze periode?
Ik heb een paar dumbells en een fitness-stang van mijn broer geleend. Ik wilde ze eigenlijk bestellen via internet, maar daar waren ze al heel snel uitverkocht. Meer mensen hadden dit idee. Gelukkig kon ik ze dus lenen en hier ben ik mee aan de slag gegaan. Daarnaast doe ik af en toe een duurloop in het park vlakbij mijn huis. Daar is het lekker rustig.

Waar heb je allemaal gespeeld als voetballer en wat is je mooiste ervaring?
Ik ben op 10-jarige leeftijd begonnen bij De Musschen. Toen ik 12 was ben ik naar Feyenoord gegaan en daar heb ik tot mij 21ste gespeeld, waarvan de laatste twee jaar in de selectie van het eerste team. Daarna heb ik achtereenvolgens bij SC Cambuur Leeuwarden, AZ, FC Utrecht en Red Bull Salzburg gespeeld. Eén van mijn mooiste ervaringen was mijn eerste goal in De Kuip. Als kleine Rotterdamse jongen droom je daarvan, dus dan is het heel bijzonder als dat werkelijkheid wordt.

Van welke trainer heb je in je loopbaan als voetballer veel geleerd en wat leerde hij je dan?
Het is moeilijk om te zeggen van wie ik het meeste heb geleerd, omdat ik veel verschillende trainers heb meegemaakt. Wat ik wel kan zeggen is bij welke trainer ik mijn beste seizoen heb gehad; dat was onder Willem van Hanegem. Hij liet mij beter spelen omdat hij vertrouwen in mijn kwaliteiten had en ons liet voetballen op de manier wat mij het beste ligt; en dat is aanvallend voetbal spelen op de helft van de tegenstander. Dus het is belangrijk dat een trainer weet op welke manier hij het maximale uit je kwaliteiten kan halen, waardoor je uiteindelijk beter gaat voetballen.

Wat is het belangrijkste doelpunt dat je in je loopbaan hebt gemaakt en kan je die omschrijven?
Dat is een doelpunt in de kwartfinale van de toenmalige UEFA Cup tegen Villarreal, waar ik het winnende doelpunt voor AZ maakte en we mede daardoor naar de halve finale gingen. Ik kreeg een voorzet van de zijkant, liep naar de eerste paal, kwam voor mijn directe tegenstander en schoot op de goal. In eerste instantie schoot ik op de keeper, maar in de rebound kon ik alsnog scoren, een geweldig gevoel!

Wat vind je het leukste aan je werk als trainer bij Feyenoord Soccer Schools?
Het leukste vind ik het als ik zie dat de kids met plezier aan het voetballen zijn. Daarbij vind ik het leuk dat ik die jongens wat kan leren door mijn ervaring als speler en trainer.

Wat probeer je de kinderen te leren tijdens de trainingen?
Dat kunnen verschillende dingen zijn, zoals techniek of afwerken op de goal. Daarnaast probeer ik kinderen mee te geven om niet op te geven als iets niet direct lukt, maar dat je door moet gaan. Een stukje doorzettingsvermogen. Verder geef ik ze ook mee om op een respectvolle en positieve manier met elkaar om te gaan en elkaar te helpen, want het is natuurlijk een teamsport.

Heb je tips voor kinderen die later graag bij Feyenoord willen voetballen?
In jezelf geloven, altijd je best doen en beter willen worden.

Wil je ter afsluiting nog iets zeggen tegen de kinderen?
Probeer altijd positief te denken ook al zit het soms niet mee en probeer altijd het beste uit een situatie te halen. Dit geldt voor voetbal, maar ook voor school of wat dan ook.

Bedankt voor je tijd Robin en hopelijk tot snel!