Inschrijven
Inschrijven

In gesprek met: Hoofdtrainer Ben Wijnstekers

Als hoofdtrainer van Feyenoord Soccer Schools is Ben Wijnstekers doorgaans veel op het trainingsveld te vinden. Door alle maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te bestrijden, , verandert er ook voor hem een hele hoop. Tijd dus om even met Ben bij te praten en te kijken hoe het met hem gaat!

Hoi Ben, mogen we je misschien wat vragen stellen?
Natuurlijk, vraag maar raak!

Allereerst natuurlijk de vraag: Hoe gaat het met je?
Met mij gaat goed! Wel mis ik natuurlijk de trainingen en de wedstrijden heel erg, maar verder gaat het prima met me. Ik loop elke dag een paar kilometer en doe thuis wat oefeningen. Voor de rest tijd voor wat klusjes in huis.

Ziet jouw leven er door het coronavirus nu ineens heel anders uit?
Ja, best wel natuurlijk. Normaal gesproken ben ik veel buiten actief en nu zit je binnen films te kijken en doe je wat klusjes in huis. Nu merk ik ook heel erg hoe fijn en mooi het is om te trainen met de jeugd en zelf actief te kunnen zijn.

Hoe zorg jij ervoor dat je tijdens deze periode fit blijft?
Ik probeer elke dag een paar kilometer te lopen en doe thuis ook wat oefeningen voor mezelf. Daarnaast doe ik, zoals ik al zei, wat klusjes in huis, waardoor ik ook in beweging blijf.

Ga je naar iedere wedstrijd van Feyenoord en spreek je de spelers wel eens?
Ja, in principe ga ik naar iedere thuiswedstrijd. Ook bij uitwedstrijden probeer ik aanwezig te zijn, maar dat gaat niet altijd. Zeker niet als er een Talenttraining van Feyenoord Soccer Schools op het programma staat. Ik ging altijd met Gerard Meijer en het bestuur naar de uitwedstrijden en de laatste keren ben ik met Sjaak Troost en Frank Arnesen geweest. Dat is wel iets wat ik mis trouwens, de spanning van de wedstrijden van Feyenoord.

Soms spreek ik de spelers wel eens ja. Bij thuiswedstrijden doe ik ook wel eens een interview met een speler. Dan hebben we het ook altijd even over de wedstrijd.

Wat vind je het leukste aan je werk als hoofdtrainer bij Feyenoord Soccer Schools?
Het leukste is om de jongens en meisjes iets te leren. Verder vind ik het leuk om kinderen enthousiast te maken en ze vertrouwen te geven. Ook als je misschien niet zo heel erg goed bent is het belangrijk om enthousiast te zijn! Daarnaast zorgt het buiten zijn er ook voor dat ik zelf fit blijf.

Wat probeer je de kinderen te leren tijdens de trainingen?
Ik probeer ze met name mee te geven dat ze vertrouwen moeten hebben in zichzelf. Daarnaast proberen de kinderen ‘baas over de bal’ te maken, zodat ze iets beter worden. Baas zijn over de bal betekent dat je de bal onder controle hebt en een goede techniek hebt.

Wat vond je vroeger zelf leuke oefeningen om tijdens de training te doen?
Vroeger vond ik altijd de ‘partij scherp’, zoals wij dat noemden, het leukste. Dit was een vijf tegen vijf partijspel op twee grote doelen. Het ging er dan altijd hard aan toe! Daarnaast vond ik pass- en trapoefeningen met afwerken op het doel ook altijd leuk om te doen.

Hoe is het om ambassadeur van Feyenoord te zijn?
Ik vind dit mooi om te doen en ben er ook heel trots op om ambassadeur te zijn. Ik loop al vanaf mijn tiende jaar rond bij Feyenoord en het is mooi om dan nu nog altijd actief te zijn voor de club. Het is een stukje erkenning en waardering vanuit Feyenoord en daar ben ik trots op.

Heb je tips voor kinderen die later graag bij Feyenoord willen voetballen?
Het belangrijkste is altijd dat je heel veel “PLEZIER” hebt in het voetbal. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel wat talent hebben, maar plezier is het belangrijkste. Verder moet je veel oefenen, zeker ook met beide benen. En je moet goed luisteren en soms feedback aannemen van anderen, daar leer je namelijk ook van.

Wil je ter afsluiting nog iets zeggen tegen de kinderen?
Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Probeer op je eigen niveau een stapje hogerop te komen. Probeer elkaar te helpen en zorg dat je goed omgaat met teleurstellingen die op je pad komen, want ook daar leer je van.

In deze onwerkelijke periode merk je pas hoe fijn het is om met anderen samen te zijn en te werken.

En daarnaast wens ik iedereen gezondheid toe tijdens deze periode!

Bedank voor je tijd Ben en we hopen je snel weer in goede gezondheid terug te zien op het trainingsveld!