heerenv-fey-2

Mathijsen: ‘Zege geeft lekker gevoel’

Met een tussenstand van 1-2 en nog een kwartier op de klok zag Joris Mathijsen hoe sc Heerenveen zondag in de jacht op de gelijkmaker koos voor een opportunistische speelwijze. De 84-voudig international stortte zich vol overgave op de hoge en lange ballen van de thuisploeg, waarna Feyenoord op basis van vechtlust de 1-2 over de streep trok. De drie punten werden dan ook zeer gekoesterd door de verdediger. ‘Hier mogen we even van genieten.’

Mathijsen zag hoe Feyenoord ijzersterk was begonnen aan de wedstrijd. Jean-Paul Boëtius en Lex Immers zetten de Rotterdammers met hun doelpunten op rozen, maar omdat sc Heerenveen nog voor rust terugkwam tot 1-2 ontstond een zeer spannende tweede helft. ‘We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt’, besefte Mathijsen. ‘Voor rust verzuimden we om 0-3 te maken, dan was het klaar geweest. De aansluitingstreffer bracht de hoop bij Heerenveen terug, waardoor zij met veel risico gingen spelen. Dat we de drie punten hebben veiliggesteld, geeft een heel lekker gevoel.’

Dat Feyenoord met de kostbare volle buit terugkeerde naar Rotterdam, was mede dankzij een cruciale redding van Erwin Mulder, kort na rust. De doelman zag topschutter Alfred Finnbogason voor zich opduiken, maar met een uiterste inspanning voorkwam hij de gelijkmaker. ‘Ik bleef lang wachten en kon zodoende nog net mijn voet tegen de bal krijgen’, zei Mulder, die de bal tot zijn opluchting naast het doel zag rollen.

De glimlach waarmee Mulder na 94 minuten spelen het veld verliet, werd nog wat groter toen hij een bijzonder compliment in ontvangst mocht nemen van Ronald Koeman. ‘De trainer noemde het een Casillas-redding’, glunderde hij. Koeman verwees daarmee naar de redding van Iker Casillas tijdens de WK-finale van 2010, toen hij op dezelfde wijze Arjen Robben van scoren afhield. ‘Natuurlijk was die vergelijking leuk om te horen, maar ik ben vooral blij met de drie punten. Deze lijn moeten we tot de winterstop doortrekken.’