koeman

Koeman: ‘Met veel bravoure gespeeld’

Ronald Koeman is inmiddels al tweeënhalf seizoen hoofdtrainer van Feyenoord, maar naar eigen zeggen telde hij niet eerder zoveel kansen van zijn ploeg in een competitieduel als zondag bij FC Utrecht. Het was veelzeggend over de overtuigende wijze waarop de Rotterdammers tijdens de herstart van het seizoen voor de dag kwamen, met als resultaat een allesbehalve geflatteerde 2-5 overwinning. ‘Dit was een van onze betere wedstrijden’, concludeerde Koeman dan ook na afloop.

Desondanks zag het er na twintig minuten spelen niet naar uit dat Feyenoord op weg was naar een ruime zege. De ploeg had weliswaar al twee keer gescoord, maar de thuisploeg ook. ‘Slordigheid kostte ons in die fase twee tegentreffers’, zei Koeman. ‘Bij de eerste leden we balverlies. Dat kan gebeuren, maar niet op die positie. Daarna stonden we niet goed opgesteld bij een ingooi. Gelukkig zijn we rustig gebleven en goed blijven voetballen.’

Nog voor rust pakte Feyenoord voor de tweede maal een voorsprong, waarna het karwei diep in de tweede helft werd afgemaakt. ‘Eigenlijk duurde het nog lang voordat we écht het verschil maakten’, vervolgde de oefenmeester. ‘Ik vond ons namelijk van begin af aan duidelijk de betere ploeg. We hebben met bravoure gespeeld en Jean-Paul Boëtius en Ruben Schaken zorgden voor veel dreiging aan de zijkanten. Dat is een teken dat we steeds beter weten waar onze kracht ligt. Voor die speelwijze is durf, vorm en frisheid nodig. Dat hadden we vandaag allemaal.’

Hoewel veel van Feyenoords goals voortkwamen uit uitstekende aanvallen en dito voorzetten, lichtte Koeman het doelpunt van Stefan de Vrij, die alweer voor de derde keer dit seizoen trefzeker was uit een hoekschop, in het bijzonder uit. ‘Van buitenaf ontstaat soms het beeld dat onze standaardsituaties onder de maat zijn. We trainen er echter regelmatig op en uit de cijfers blijkt dat ons rendement in dat opzicht behoorlijk hoog ligt. Ook vanmiddag bleek dat weer eens.’