Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

De tegenstander: Overleven is het enige dat telt voor NAC Breda

Nog voor de inkt van zijn handtekening onder het contract was opgedroogd, liet Robert Maaskant er geen misverstand over bestaan. ‘NAC blijft in de Eredivisie, honderd procent’, beweerde hij stellig. Aan bravoure en zelfvertrouwen geen gebrek bij de 46-jarige Schiedammer, die in Breda kort na de jaarwisseling werd gepresenteerd als opvolger van de ontslagen Nebojsa Gudelj en zodoende terugkeerde bij de club waar hij ook tussen 2008 en 2010 al hoofdtrainer was.

Dat de klus om NAC Breda naar handhaving te leiden gerust als loodzwaar kan worden bestempeld, daar kwam ook Maaskant razendsnel achter. De eerste zes wedstrijden onder zijn leiding leverden slechts twee punten op, met als gevolg een zeventiende plaats op de ranglijst. Zorgelijker nog was het ernstige gebrek aan scorend vermogen in Brabant. Na de 4-1 nederlaag in Zwolle, wat voor NAC een valse start van de tweede seizoenshelft betekende, bleef de ploeg liefst vier wedstrijden op rij zonder doelpunt, terwijl ook in de laatste twee competitieduels voor de winterstop het net niet werd gevonden.

Als excuus kon Maaskant aanvoeren dat zijn elftal in die reeks wedstrijden met onder meer Feyenoord, PSV, sc Heerenveen en Vitesse niet de minste tegenstanders tegenover zich kreeg. Daar kwam nog bij dat de selectie in de winterstop hevig op de schop was gegaan, want na het sluiten van de winterse transferperiode konden in Breda liefst dertien mutaties worden genoteerd. Zes spelers vertrokken uit het Rat Verlegh Stadion, terwijl de clubleiding zeven nieuwelingen aantrok, al dan niet op huurbasis.

Hoewel daar met onder meer Ruben Ligeon (gehuurd van Ajax), Dirk Marcellis (AZ) en Guyon Fernandez (transfervrij) bruikbare namen tussen zaten, liet de grootste aanwinst nog een week langer op zich wachten. Toen werd namelijk bekend dat Demy de Zeeuw het seizoen op amateurbasis afmaakt in Breda. De 27-voudig international, voormalig WK-ganger en ex-speler van onder meer Ajax, AZ en Anderlecht, toonde zich in zijn eerste wedstrijd uit bij ADO direct een meerwaarde door met twee goals een einde te maken aan de lange doelpuntloze periode van NAC.

Toeval of niet, met De Zeeuw in de gelederen was de nederlaag in Den Haag (3-2) voorlopig de laatste voor NAC, dat daarna won van Cambuur en knap een punt pakte bij FC Twente. De vier punten uit de laatste twee duels hebben de kansen om te overleven in de Eredivisie weer wat groter gemaakt. Een stunt tegen een grote club is volgens Maaskant de volgende stap voor zijn ploeg. In de aanloop naar de wedstrijd in De Kuip van zondag kan Feyenoord dat opvatten als een serieuze waarschuwing.