Fanshop
Fanshop
Feyenoord-Sparta-22

Zege op Sparta eerste zesklapper in drie jaar

De 6-1 overwinning die Feyenoord zondag boekte op Sparta was een evenaring van de grootste zege ooit op de stadgenoot. De Rotterdamse derby leverde nog meer interessante statistieken en weetjes op. Een terugblik aan de hand van zes feiten.

Beste doelsaldo, hoogste rendement
Met de zes treffers van zondag bracht Feyenoord haar doelpuntentotaal op veertig. Daarmee blijft het niet alleen de meest scorende ploeg van de Eredivisie, maar ook het team met het beste doelsaldo (+29). Geen enkele ploeg heeft bovendien zo'n hoog rendement als Feyenoord: 16% van alle doelpogingen wordt omgezet in een goal. Sc Heerenveen (15%), Excelsior en FC Utrecht (beide 14%) komen het dichtst in de buurt van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Eerste zesklapper in drie jaar
Voor het legioen was het al weer even geleden dat het zes keer kon juichen tijdens een thuiswedstrijd. De laatste keer vóór afgelopen zondag was op 28 april 2013, toen Heracles Almelo met 6-0 werd verslagen. De keer daarvoor was op 17 april 2011 tegen Willem II (6-1).

Jørgensen topschutter
Met zijn twee goals in de stadsderby schudde Nicolai Jørgensen zijn naaste concurrent Enes Ünal af op de topscorerslijst. De aanvaller van FC Twente kwam niet tot scoren en bleef op negen doelpunten staan, waardoor de spits van Feyenoord nu met elf treffers alleen topscorer van Nederland is.

Toornstra koning van de assist
Ook een andere ranglijst wordt aangevoerd door een Feyenoorder. De assist die Jens Toornstra gaf bij de 3-0 van Jørgensen was al weer zijn zevende beslissende voorzet van het seizoen. Daarmee heeft hij nu één assist meer dan nummer twee Hakim Ziyech.

Wanneer Vilhena als eerste scoort, wint Feyenoord
Met een heerlijke afstandsknal opende Tonny Vilhena zondagmiddag de score. Het was al de derde keer dit seizoen dat de middenvelder de eerste Feyenoord-treffer van een wedstrijd maakte. En net als tegen FC Groningen (0-5) en Manchester United (1-0) leverde dat uiteindelijk een overwinning op.

Eerste goal Elia sinds rentree
Met een geplaatst schot in de lange hoek zorgde Eljero Elia zondag voor het slotakkoord. Het was voor de aanvaller zijn eerste competitiegoal sinds 7 augustus, toen hij drie keer trefzeker was in de seizoensouverture tegen FC Groningen. De aanvaller was bijna twee maanden uit de roulatie met een schouderblessure en scoorde na zijn rentree al wel in de bekerwedstrijd tegen Excelsior.