vormerfeyhee

Vormer: ‘Vrije trappen op training gaven vertrouwen’

Hij was er zowel vorig als dit seizoen al een aantal keer dichtbij, maar in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0) zag Ruud Vormer deze keer wél een door hem genomen vrije trap tegen het net vliegen. Daarmee had de middenvelder, die voor het eerst na de winterstop een basisplaats had toebedeeld gekregen, een groot aandeel in de voor Feyenoord belangrijke zege in de race om de bovenste plaatsen op de ranglijst. ‘Eindelijk, was het eerste dat na mijn doelpunt door me heen ging’, glimlachte Vormer na afloop in De Kuip.

Op de laatste training voor het duel met de Friezen had de middenvelder nog met succes geoefend op zijn specialiteit. ‘Ook gisteren vlogen ze er een paar keer goed in’, vertelde hij. ‘Dat is natuurlijk geen garantie dat ze er in de wedstrijd ook in gaan, maar het gaf wel vertrouwen. Even later maakte ik er bijna nog één, helaas vloog de bal toen net langs de verkeerde kant van de paal. Gelukkig maakte Lex even later alsnog 2-0, waarmee de wedstrijd beslist was. Op basis van de tweede helft, waarin we veel agressiever speelden dan voor rust, is dit een verdiende overwinning.’

Vormer wist na de training van zaterdag dat hij een dag later aan de aftrap zou verschijnen, wat zijn eerste basisplaats sinds zijn rentree na een liesblessure betekende. ‘Daar was ik wel door verrast’, bekende hij. ‘Met name omdat het team vorige week in Groningen een goed resultaat had neergezet. Het zou mooi zijn als ik nu over een langere periode de kans krijg, al zal ik het vooral zelf moeten laten zien.’

Na de openingstreffer van Vormer was het uitblinker Lex Immers die na ruim een uur spelen de wedstrijd besliste. De aanvallende middenvelder was het eindstation van een prachtige Feyenoord-aanval over de linkerkant, via Jordy Clasie en Jean-Paul Boëtius. ‘Tegen Jordy zei ik in het veld gelijk dat het doelpunt vooral zijn verdienste was, terwijl JP uitstekend het overzicht bewaarde. Zelf had ik het gevoel dat ik de bal niet ver genoeg in de hoek schoot, maar gelukkig ging ‘ie erin. Met mijn linkerbeen nog wel, dat gebeurt niet vaak.’

‘In de eerste helft hadden we niet het gevoel dat het een eenvoudige overwinning zou worden’, vervolgde Immers, die zijn competitietotaal opvoerde naar tien doelpunten. ‘We speelden slordig en leden veel balverlies. Na rust hebben we het tempo opgeschroefd en het verschil gemaakt.’ Als gevolg van de zege klom Feyenoord verder in de richting van de tweede plaats, de positie wat volgens Immers de doelstelling moet zijn voor de rest van dit seizoen. ‘Al moeten we vooral van wedstrijd tot wedstrijd blijven leven. Alles staat dicht bij elkaar, wat het heel belangrijk maakt dat we vandaag drie punten hebben gepakt.’