Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord 1

Vooruitblik: clash in kwartfinales

Feyenoord reist deze week alweer voor de derde keer dit seizoen af naar Friesland, waar de donderdag de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma staat. Inzet is een ticket voor de halve finale van het toernooi. Ter voorbereiding op de clash in de kwartfinales zetten we een aantal interessante feiten en cijfers op een rij.

Driemaal scheepsrecht?
Feyenoord stond tweemaal eerder tegenover sc Heerenveen in de kwartfinales van het bekertoernooi en beide keren betekende dat uitschakeling. In 1997 werd het 2-1 en de winnende goal kwam op naam van voormalig Feyenoorder Jon Dahl Tomasson, toen nog speler van de Friezen. De Deen scoorde in de editie van 2001 voor Feyenoord, maar zijn goal was niet voldoende voor een plek in de halve finales. Het spektakelstuk in het Abe Lenstra Stadion eindigde dat seizoen in 4-3.

120 minuten en 20 strafschoppen
Liever denken we terug aan de laatste keer dat Feyenoord en sc Heerenveen elkaar troffen in het bekertoernooi. Dat was in de achtste finales van seizoen 2012-2013, ook toen in het Abe Lenstra Stadion.

Na 120 minuten voetbal en een gelijke stand (2-2) moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Erwin Mulder pakte twee penalty’s, Graziano Pellè scoorde met een Panenka en uiteindelijk bleek de twintigste (!) strafschop van Daryl Janmaat de beslissende: 6-7 voor Feyenoord in de strafschoppenserie (8-9 eindstand).

Historie in Rotterdams voordeel
In totaal stonden Feyenoord en sc Heerenveen acht keer tegenover elkaar in het bekertoernooi. Driemaal leverde dit Fries succes op, terwijl Feyenoord vijf keer verder bekerde.

Cupfighters
Feyenoord verloor de afgelopen vijf jaar slechts twee van de laatste 23 bekerwedstrijden. De 21 overwinningen leverden onder meer eindzeges op in 2016 en 2018. We staan nu voor het vijfde opeenvolgende jaar in de kwartfinales en kunnen voor het derde seizoen op rij de halve finale van het toernooi bereiken.

Uitschakeling in uitduels
Kwartfinales en uitwedstrijden zijn voor Feyenoord de laatste jaren geen heel gelukkige combinatie. Acht van de laatste tien kwartfinales op vreemde bodem resulteerden in uitschakeling. Uitzonderingen waren de 0-3 bij PSV in 2010 (wereldgoal Giovanni van Bronckhorst) en de 0-1 na verlenging bij Roda JC Kerkrade in 2015-2016.

  • #heefey