Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord 1

Voorbeschouwing AZ – Feyenoord

Feyenoord hervat de competitie na een interlandonderbreking zondag in Alkmaar. In het AFAS Stadion is AZ de tegenstander in de vijfde speelronde van de Eredivisie. Er wordt om 12:15 uur afgetrapt.

Vorig seizoen troffen Feyenoord en AZ elkaar drie keer. Het team van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst was al deze keren te sterk voor de formatie van John van den Brom. In de competitie werd met 0-4 en 2-1 gewonnen, waarna de KNVB Beker op 22 april 2018 werd veroverd door goals van Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra in de finale tegen AZ: 0-3.

Teamnieuws
Nicolai Jørgensen maakt voor het eerst dit seizoen deel uit van de wedstrijdselectie van Feyenoord. De Deense spits keerde deze zomer geblesseerd terug van het WK in Rusland en kwam daardoor nog niet in actie bij Feyenoord. ‘Hij heeft goede trainingsweken achter de rug, maar is fysiek nog aan het opbouwen,’ meldde hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst vrijdagmiddag op de persconferentie. ‘Zoals het altijd gaat met jongens die terugkomen van een blessure brengen we ook Nicolai langzaam.’

Van den Brom kan tegen Feyenoord nog geen beroep doen op de oud-Feyenoorder Marko Vejinovic. Hij is nog op de terugweg na een knieblessure. Ook Calvin Stengs en Stijn Wuytens zijn door een blessure nog niet inzetbaar. Adam Maher, die deze week werd vastgelegd, is wel inzetbaar. ‘Adam heeft veel trainingsminuten gemaakt,’ aldus Van den Brom. ‘Hij heeft alleen nog weinig wedstrijdminuten in de benen. Hij zit wel bij de wedstrijdselectie, daar is hij goed genoeg voor.’

Trainerstaal
Feyenoord kan voor de ontmoeting met AZ bogen op goede resultaten uit het recente verleden in uit- en thuiswedstrijden tegen de Alkmaarders. Bij vier van de laatste vijf ontmoetingen in het AFAS Stadion zegevierde Feyenoord. ‘Maar we gaan niet naar Alkmaar met het idee dat we daar wel weer zullen winnen,’ aldus Van Bronckhorst. ‘We moeten er energie in stoppen, tactisch goed staan en als team opereren. Dat hebben we de laatste speelronden gedaan en dat moeten we nu weer doen.’

 

‘Feyenoord is moeizaam aan het seizoen begonnen, maar ze hebben zich snel herpakt,’ sprak Van den Brom voor de camera van het clubkanaal van AZ. ‘Het zit nu allemaal redelijk stabiel in elkaar. Het enige vraagteken is wie er links voorin gaat spelen. Feyenoord is er goed in om toe te slaan bij fouten van de tegenstander. Ze zakken in en laten ons komen. Dus wij zullen zondag het spel moeten maken en veel de bal hebben.’

Vorm
Feyenoord boekte na de 2-0 nederlaag in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2018-2019 bij De Graafschap drie zeges op rij. Achtereenvolgens Excelsior (3-0), sc Heerenveen (3-5) en NAC Breda (4-2) werden in doelpuntrijke duels verslagen. Het team bezet met negen punten de derde plaats.

AZ begon met een 5-0 overwinning op NAC Breda en een 1-4 zege bij FC Emmen uitstekend aan het Eredivisieseizoen, maar presteerde tegen Vitesse (0-0) en Heracles Almelo (3-2) iets minder. Daardoor staat de ploeg na de eerste vier speelronden met zeven punten op de vierde plaats.

Historie
AZ en Feyenoord spelen voor de 81ste keer tegen elkaar. AZ won 18 keer, Feyenoord 43 keer en 20 keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. Feyenoord verloor slechts één van zijn laatste dertien Eredivisiewedstrijden tegen AZ. Dat was een 4-2 uitnederlaag op 24 januari 2016 (W1-G3-V9), tevens de enige nederlaag in het AFAS Stadion in de laatste zes wedstrijden in Alkmaar (W1-G1-V4).

Volg AZ – Feyenoord
Feyenoord wordt in Alkmaar gesteund door een vol uitvak. Ben je er niet bij in het AFAS Stadion, maar wil je toch niets missen? Volg alles rondom de wedstrijd dan via de officiële accounts van Feyenoord op TwitterFacebook en Instagram, ons liveblog op Feyenoord.nl of in de Feyenoord App.

AZ – Feyenoord
Zondag 16 september om 12:15 uur, AFAS Stadion
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste resultaten

Uit
22/04/2018 AZ – Feyenoord 0-3 (KNVB Beker)
01/10/2017 AZ – Feyenoord 0-4
11/12/2016 AZ – Feyenoord 0-4
24/01/2016 AZ – Feyenoord 4-2
05/04/2015 AZ – Feyenoord 1-4

Thuis
11/03/2018 Feyenoord – AZ 2-1
12/03/2017 Feyenoord – AZ 5-2
03/03/2016 Feyenoord – AZ 3-1 (KNVB Beker)
25/10/2015 Feyenoord – AZ 3-1
14/12/2014 Feyenoord – AZ 2-2