Fanshop
Fanshop
Voorbeschouwing_website

Voorbeschouwing Ajax - Feyenoord

Feyenoord begint zondag aan de tweede competitiehelft en hoopt daarin de goede lijn van de maand december door te trekken. Het nieuwe jaar begint in Amsterdam met de Klassieker tegen Ajax.

Halverwege het seizoen beschikt Feyenoord over de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie. De regerend landskampioen kreeg dit seizoen pas zestien doelpunten tegen in de competitie.

Teamnieuws
Trainer Van Bronckhorst kan zondag beschikken over een volledig fitte selectie in de wedstrijd tegen Ajax. Enkele spelers kwamen deze week al in actie met Feyenoord 2, waaronder Eric Botteghin en Ridgeciano Haps. De afsluitende training van zaterdag zal uitwijzen of zij in actie kunnen komen.

De ziekenboeg van Ajax is voller. De Amsterdammers moeten het zondag in ieder geval doen zonder de langdurig geblesseerden Benjamin van Leer, Daley Sinkgraven, Nick Viergever, Kasper Dolberg en Vaclav Cerny. Verdediger Maximilian Wöber was enige tijd een twijfelgeval, maar is fit voor de wedstrijd van zondag.

Visie van de trainers
De wedstrijd tegen Ajax is voor Feyenoord een belangrijke wedstrijd met het oog op het verdere verloop van de competitie, zo stelt Van Bronckhorst. 'We staan achter op onze concurrenten en willen zondag de inhaalslaag inzetten. Het is een moeilijke wedstrijd tegen een ploeg die thuis met vertrouwen speelt. Het is een tijd geleden dat we daar een goed resultaat hebben behaald, maar er liggen zeker mogelijkheden voor ons.'

Ook Ajax-trainer Erik ten Hag kijkt uit naar de wedstrijd. 'De Klassieker heeft een speciale lading', sprak hij vrijdag op de persconferentie. 'Amsterdam versus Rotterdam. De rivaliteit is groot. Het is logisch dat de adrenalinefactor in zo’n wedstrijd nog hoger ligt. We zijn er klaar voor en de groep heeft er vertrouwen in.'

Vorm
Feyenoord kende een uitstekende afsluiting van de eerste seizoenshelft. Het team wist vijf van de zes wedstrijden in de maand december te winnen. Vitesse, Sparta Rotterdam en Roda JC werden verslagen in de Eredivisie, terwijl die maand ook werd gewonnen van Napoli (Champions League, 2-1) en Heracles Almelo (3-1, KNVB Beker). De laatste twee competitiewedstrijden scoorde Feyenoord liefst twaalf keer.

Ook Ajax besloot de eerste seizoenshelft met een reeks goede uitslagen. De hoofdstedelingen wonnen vier van de vijf competitiewedstrijden. Alleen tegen FC Twente liet het punten liggen in de Eredivisie (3-3). Diezelfde ploeg was in het bekertoernooi na strafschoppen te sterk, waardoor Ajax werd uitgeschakeld.

Historie
Van de 183 gespeelde wedstrijden tegen Ajax wist Feyenoord er in alle competities 55 te winnen (W55-G45-V83). De Klassieker werd 61 keer eerder gespeeld in de hoofdstad, hiervan won Feyenoord er elf (W11-G16-V34). De laatste keer dat Feyenoord in Amsterdam wist te winnen van Ajax, was op 28 augustus 2005 (1-2). Dirk Kuyt en Salomon Kalou waren destijds trefzeker.

Volg Ajax - Feyenoord
Feyenoord moet het zondag in Amsterdam doen zonder de steun van het legioen. Volg alles rondom de wedstrijd via de officiële accounts van Feyenoord op Twitter, Facebook en Instagram (hashtag #ajafey) óf via de Feyenoord App, waar alle posts van Feyenoord op Twitter en Instagram en de statistieken van de wedstrijd in één overzicht te zien zijn.

Ajax - Feyenoord
Zondag 21 januari om 14:30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste ontmoetingen

Uit
02/04/2017 Ajax – Feyenoord 2-1
07/02/2016 Ajax – Feyenoord 2-1
25/01/2015 Ajax – Feyenoord 0-0
22/01/2014 Ajax – Feyenoord 3-1 (KNVB beker)
18/08/2013 Ajax – Feyenoord 2-1

Thuis
22/10/2017 Feyenoord – Ajax 1-4
23/10/2016 Feyenoord – Ajax 1-1
08/11/2015 Feyenoord – Ajax 1-1
28/10/2015 Feyenoord – Ajax 1-0 (KNVB beker)
21/09/2014 Feyenoord – Ajax 0-1