Fanshop
Fanshop
Feyenoord-Vitesse-072

Volgend seizoen videoscheidsrechter in Eredivisie

Met ingang van het seizoen 2018-2019 wordt de videoscheidsrechter ingevoerd in de Eredivisie. Dat is maandagavond door de clubs unaniem besloten tijdens de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) van de KNVB. Daardoor wordt in de komende voetbaljaargang bij alle wedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal gebruik gemaakt van de Video Assistant Referee (VAR).

De videoscheidsrechter was dit seizoen al actief bij onder meer de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Scheidsrechter Danny Makkelie keurde in De Kuip toen een doelpunt van Feyenoord af én kende direct daarna Vitesse een strafschop toe op basis van de videobeelden die hij direct tot zijn beschikking kreeg.

Uniek moment
De invoering van de videoscheidsrechter in de Eredivisie volgt na een traject van testen en uitproberen. ‘Dit is een uniek moment in het Nederlands voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken’, zei Eric Gudde, algemeen directeur van de Nederlandse voetbalbond, in een eerste reactie.

‘In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering’, aldus de voormalig algemeen directeur van Feyenoord.