Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord Academy

Viersporenbeleid voor Feyenoord-jeugd

Feyenoord voert voortaan een viersporenbeleid voor de jeugd. De club denkt de vele talenten van de Academy zo het beste maatwerk te kunnen bieden en daarmee de beste kans om zich te ontwikkelen tot een speler van het eerste elftal.

De keuze voor een viersporenbeleid betekent dat de club er voor kiest de komende jaren niet deel te nemen aan de zogenoemde voetbalpiramide.

Met de gekozen strategie zet Feyenoord in op een zo sterk mogelijke invulling van de selecties van Feyenoord 1, Jong Feyenoord en Feyenoord Onder 19, waarbij kwaliteit in plaats van kwantiteit voorop staat. Deze koers moet tevens zorgen voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de spelers in deze teams, waarbij door middel van maatwerk per speler wordt gekozen wat het beste is voor zijn ontwikkeling. Wat dit specifiek inhoudt voor welk team lees je hieronder.

FEYENOORD 1
Het eerste elftal blijft uiteraard in alle opzichten topprioriteit houden voor Feyenoord. Dit team bestaat vanaf komend seizoen uit 24 spelers. De helft hiervan dient afkomstig te zijn uit de eigen jeugdopleiding, zoals op dit moment ook het geval is. Elk jaar stromen twee spelers, eveneens conform het huidige beleid, vanuit Feyenoord Academy door naar de eerste selectie. Een toelichting hierop van technisch directeur Martin van Geel zie je in de videospeler.

JONG FEYENOORD 
De rol van Jong Feyenoord is vanaf seizoen 2019-2020 volledig ondersteunend aan Feyenoord 1. In dit elftal komen, voor zover mogelijk met het oog op de speelkalender van de Eredivisie, voornamelijk de reservespelers van het eerste elftal in actie.

Jong Feyenoord komt uit in de Reservecompetitie, de enige competitie in Nederland zonder restricties. Dit betekent dat spelers ongeacht leeftijd of het aantal wedstrijden dat zij al zijn uitgekomen voor Feyenoord 1 hier altijd voor mogen uitkomen. Dit maakt Jong Feyenoord het ideale team voor spelers die terugkomen van een blessure, die dus hun rentree kunnen maken en/of speelritme moeten opdoen. Naast de competitie kan en mag Jong Feyenoord een ongelimiteerd aantal vriendschappelijke wedstrijden en toernooien spelen in binnen- en buitenland.

Daar komt bij dat de selectie van Jong Feyenoord de opleiding van Feyenoord Academy met twee jaar verlengt. Jonge, talentvolle spelers die te oud zijn voor Onder 19 en niet direct de stap kunnen maken naar het eerste elftal krijgen zodoende de kans zich langer en verder te ontwikkelen. Dit alles houdt in dat het beloftenelftal een zeer belangrijke rol krijgt voor de kwaliteit van het eerste elftal.

FEYENOORD ONDER 19
Als vlaggenschip van Feyenoord Academy is het doel voor Feyenoord Onder 19 om elk jaar om het landskampioenschap te spelen. Een landstitel levert (ook) een ticket op voor de UEFA Youth League, een ijzersterke internationale competitie waarin Feyenoords talenten tegenover de beste jeugdspelers van grote Europese clubs komen te staan. Zodoende kunnen de Feyenoord-talenten de nodige (Europese) ervaring opdoen en spelen ze meer wedstrijden met veel weerstand.

SAMENWERKING FC DORDRECHT
Feyenoord werkt voortaan samen met FC Dordrecht. Dit zodat een aantal spelers op huurbasis kan uitkomen voor een club die actief is op het op een na hoogste competitieniveau van Nederland. Het feit dat FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie, op natuurgras én onder de rook van Rotterdam speelt, maken de club de ideale samenwerkingspartner.

Feyenoord kiest er bewust voor niet zelfstandig met een eigen elftal deel te nemen aan de voetbalpiramide. Dit omdat daarmee een weg wordt ingeslagen die (te) lang duurt voordat Feyenoord-spelers op een acceptabel niveau spelen en omdat dit financieel gezien een kostbare aangelegenheid is. Hiervoor is immers een groot aantal (extra) contractspelers nodig, waarvan op voorhand bekend is dat slechts een zeer beperkt aantal van hen voldoende kwaliteit heeft om uiteindelijk het eerste elftal te halen. Dit staat haaks op de keuze van kwaliteit in plaats van kwantiteit, terwijl Feyenoord het beschikbare budget zorgvuldig wenst te besteden: namelijk (vooral) aan een zo sterk mogelijk eerste elftal.

Een extra toelichting van technisch directeur Martin van Geel op bovenstaand verhaal zie je in de videospeler.