Feyenoord 1

Historische zege Feyenoord in Klassieker

Feyenoord heeft een historische overwinning geboekt op rivaal Ajax. De Klassieker ging met liefst 6-2 gewonnen. Robin van Persie (2), Jens Toornstra, Steven Berghuis, Tonny Vilhena en Yassin Ayoub zorgden in een kolkende Kuip voor de doelpunten.

Giovanni van Bronckhorst kwam speciaal voor de Klassieker met een aangepast strijdplan. Met Robin van Persie in de punt van de aanval, Jens Toornstra op het middenveld en Eric Botteghin in het centrum van de defensie hoopte hij het Ajax niet alleen moeilijk te maken, maar ook te kunnen verslaan.

Valse start
De start was echter vals. Al na acht minuten keek Feyenoord namelijk tegen een achterstand aan. Lasse Schöne krulde een vrije trap fraai in de bovenhoek. De thuisploeg was even van slag, kreeg meerdere kansen tegen, maar herpakte zich vrij snel.

Toornstra knalde Feyenoord namelijk amper tien minuten na de openingstreffer weer naast Ajax. Hij controleerde een voorzet van Steven Berghuis, draaide om zijn as en tikte de bal langs doelman André Onana. In de 31ste minuut waren de rollen omgedraaid en bediende Toornstra Berghuis: 2-1.

Van Persie op schot
Hakim Ziyech deed die treffer heel snel teniet en tekende voor de 2-2, maar Van Persie zorgde voor een voorsprong bij rust. Ook hij werd gevonden door Toornstra en knalde de bal snoeihard binnen. Ruim tien minuten na de pauze deed hij dat opnieuw (4-2), dit keer op aangeven van Berghuis.

Feyenoord streed daarna voor iedere meter en liet nergens een steek meer vallen. Nadat Van Persie en linksback Calvin Verdonk het veld hadden verlaten en werden vervangen door Nicolai Jørgensen en Ridgeciano Haps liep Feyenoord nog verder uit.

Grote overwinning
Tonny Vilhena knalde de bal na een goede onderschepping van Haps langs Onana en in de slotfase tekende invaller Yassin Ayoub – vervanger van Berghuis – voor de 6-2 eindstand. Daarmee werd het de grootste overwinning op Ajax sinds de 9-4 in 1964.

Feyenoord verkleinde het gat naar nummer twee Ajax door de overwinning tot acht punten. Volgende week zondag neemt de equipe van Van Bronckhorst het op tegen Excelsior. In Kralingen wordt die dag om 12:15 uur afgetrapt. De volgende thuiswedstrijd staat op zaterdag 9 februari (20:45 uur) gepland. Dan komt De Graafschap op bezoek. Bestel je tickets hier.

Alles nog eens rustig teruglezen? Check ons bomvolle liveblog!