Fanshop
Fanshop
FSL5

Uitgelicht: Het goede doel van Feyenoord (III)

Feyenoord speelt op zondag 4 januari een benefietwedstrijd tegen FC Emmen. De opbrengst hiervan gaat volledig naar de Feyenoord Foundation, het goede doel van Feyenoord. De zes projecten die via de Feyenoord Foundation worden gefinancierd, worden wekelijks uitgelicht op deze website. In deel III: De Feyenoord Street League, een straatvoetbalcompetitie waarbij het niet alleen om de sportieve prestaties draait.

FEYENOORD STREET LEAGUE

Opgericht:
In 2012, in samenwerking met Gemeente Rotterdam.

Doel van het project:
De Feyenoord Street League is een straatvoetbalcompetitie tussen verschillende wijken in Rotterdam Zuid, waarbij het niet alleen gaat om de sportieve prestaties van het team, maar vooral om de maatschappelijke doelen. Kinderen leren tijdens de competitie wat het is om te winnen, verliezen en om samen te werken.

De competitie wordt gedragen door het ‘Geen Woorden Maar Daden’ puntensysteem. Hierin is een meerderheid van alle punten te verdienen buiten de wedstrijden om. Deze punten worden toegekend voor bijvoorbeeld goed gedrag van de deelnemers (op tijd komen, een schoon stadion). Ook het gedrag van het publiek wordt beoordeeld, terwijl extra punten verdiend kunnen worden door aanwezigheid en positief gedrag bij verschillende (voetbal)activiteiten en workshops en voor het leveren buurtbijdragen.

Naast een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jeugd binnen de gemeentegrenzen heeft de Feyenoord Street League verschillende andere doelen. Het verhoogt de sportparticipatie, zorgt voor integratie tussen verschillende wijken en bewoners, bevordert de sociale cohesie in de betrokken buurten en geeft de deelnemers via het ‘Geen Woorden Maar Daden’ systeem normen en waarden mee die een leven lang meegaan. Daarnaast zorgt de competitie voor een versterkte band van kinderen en jongeren met de wijk. Niet alleen de rechtstreekse deelnemers aan de competitie zijn een doelgroep, maar ook familie, vrienden en wijkbewoners zijn betrokken bij het project.

Succesfactor:
De Feyenoord Street League is in 2012 begonnen met twaalf teams in Rotterdam-Zuid. Een jaar later liep dit aantal op tot 19 teams. Anno 2014 is de Feyenoord Street League een begrip geworden met 24 teams verdeeld over drie deelgebieden: Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. Het gevolg is onder meer dat de betrokkenheid bij de competitie alsmaar groeiende is en de sociale cohesie wordt verbeterd. Kinderen, ouders en buurtbewoners bezoeken bijna wekelijks de wedstrijden langs verschillenden velden in Rotterdam Zuid. ‘Door samenwerking met verschillende buurtorganisaties in de drie deelgebieden is er intensief contact met onze doelgroep van 9 t/m 12 jaar’, aldus Brian Pinas, Project Coördinator van de Feyenoord Street League.

Ervaringsdeskundige:
Roberto Lima, teambegeleider Feyenoord Junior: ‘Ik vind de Street League een heel goed initiatief. Ik denk dat deze kinderen heel goed past bij veel kinderen uit de wijk. Uiteindelijk draait het in de Feyenoord Street League niet om het winnen, maar het maakt het wel leuker natuurlijk. We proberen de wedstrijden zo gezellig mogelijk te maken. Daarom heeft een van de ouders bijvoorbeeld altijd muziek en een box bij zich. Wij zijn daarnaast steeds meer bezig met buurtbijdragen. Zo hebben we een supermarkt in de wijk benaderd om klusjes voor hen te doen, waarbij we hopen dat zij ons kunnen sponsoren met fruit en drinken.’

Steun jij de Feyenoord Foundation, kom dan op zondag 4 januari naar de benefietwedstrijd Feyenoord – FC Emmen! Alle kaarten voor deze wedstrijd zijn verkrijgbaar voor € 7,50 per stuk via www.feyenoord.nl/ticketshop.