Fanshop
Fanshop
fey-pec-26

Topscorers tegenover elkaar in De Kuip

De topper Feyenoord – PSV van aanstaande zondag is ook een duel tussen de huidige nummers één en twee van de topscorerslijst van de Eredivisie. Aanvoerder Dirk Kuyt staat halverwege het seizoen op dertien competitiegoals en moet daarmee alleen collega-captain Luuk de Jong van PSV (14 doelpunten) voor zich dulden.

Beide aanvallers ontlopen elkaar daarmee niet veel, al had De Jong minder tijd nodig voor zijn doelpunten dan Kuyt. De aanvalsleider van de landskampioen kwam dit seizoen tot dusver 1.392 minuten in actie, verdeeld over zestien competitiewedstrijden. Kuyt miste van alle zeventien Eredivisieduels van dit seizoen nog geen minuut.

Kuyt kwam dit seizoen tot dusver in negen wedstrijden tot scoren. Tweemaal maakte de 35-jarige Katwijker een hattrick, uit tegen sc Heerenveen en thuis tegen AZ. Ook De Jong kreeg in Friesland een hattrick achter zijn naam. Hij maakte er drie in Leeuwarden, tijdens het duel tussen sc Cambuur en PSV. De spits (25) verdeelde zijn veertien doelpunten over elf wedstrijden.

Van de dertien doelpunten van Feyenoords aanvoerder kwamen er vier vanaf de strafschopstip; thuis tegen FC Utrecht, Vitesse en AZ en op bezoek bij sc Cambuur. Ook De Jong schoot dit seizoen in Leeuwarden raak vanaf elf meter, wat tevens zijn enige benutte penalty tot dusver was.

Wat verder opvalt is dat Kuyt al zijn dertien doelpunten met rechts maakte, terwijl vijf van de veertien treffers van De Jong van zijn linkervoet kwamen. De PSV-spits scoorde zesmaal met het hoofd, Kuyt deed dat twee keer. De Feyenoorder bewees dit seizoen tegen sc Heerenveen en AZ ook van buiten het strafschopgebied te kunnen scoren, waar De Jong veertien keer binnen ‘de zestien’ het net vond.

Kuyt kan zondag zijn eerste doelpunt tegen PSV maken sinds zijn terugkeer naar Feyenoord. Tijdens zijn eerdere periode in De Kuip scoorde de captain driemaal tegen de Eindhovenaren, waarvan een keer de winnende in het seizoen 2005-2006. De Jong was in zijn carrière tot nu toe viermaal trefzeker tegen Feyenoord. Drie goals maakte de spits tijdens de editie van PSV – Feyenoord (4-3) van vorig seizoen, terwijl hij eind 2011 namens FC Twente al eens trefzeker was in De Kuip.