Fanshop
Fanshop
RVPnieuwsbericht-07

Topscorer aller tijden van Oranje naar De Kuip

Feyenoord haalt met Robin van Persie niet alleen een verloren zoon terug naar De Kuip. Met de 34-jarige Rotterdammer versterkt de club zich bovendien met een speler van internationale allure, een status die hij door de jaren heen verdient dankzij successen in de buitenlandse top en zijn prestaties in het Nederlands elftal. Hoe een kind van Varkenoord een wereldster werd…

Arsenal
Na drie jaar in het eerste elftal van Feyenoord gaat Van Persie zijn eerste buitenlandse avontuur aan. In het voorjaar van 2004 tekent de linkspoot een contract voor vier jaar bij Arsenal en in Londen rijst zijn ster razendsnel. Met liefst 131 goals in 276 officiële wedstrijden steelt hij de harten van de Arsenal-fans, al is er van zijn status als publiekslieveling weinig meer over als hij in 2012 kiest voor een transfer naar rivaal Manchester United. Niettemin zal Arsenal altijd de club blijven waar Van Persie zijn belofte volledig inloste, naam maakte in Europa én uitgroeide tot international.

Manchester United
Al in zijn eerste seizoen op Old Trafford krijgt Van Persie het succes waar hij in al die jaren bij Arsenal naar snakte: hij kroont zich met Manchester United tot kampioen van Engeland. Het aandeel van de aanvaller is levensgroot en met 26 goals prolongeert hij tevens de topscorerstitel van de Premier League, die hij een seizoen eerder in het shirt van Arsenal ook al opeiste. Het kampioenschap is voor Van Persie na de UEFA Cup met Feyenoord en de FA Cup met Arsenal (2005) de derde hoofdprijs in zijn carrière. De eindbalans op Old Trafford: 105 wedstrijden, 58 doelpunten.

Fenerbahçe
In de zomer van 2015 wordt Van Persie als grote ster onthaald in Istanbul, waar hij zich voor drie jaar verbindt aan Fenerbahçe. De Turkse topclub haalt hem binnen als opvolger van Dirk Kuyt, die kiest voor een terugkeer naar Feyenoord. In Turkije blijft een prijs uit en beleeft Van Persie weliswaar niet de meest onvergetelijke tijd uit zijn loopbaan, maar met 40 goals in 91 officiële duels – verdeeld over tweeënhalf jaar – bewijst hij voor een spits nog altijd prima cijfers te kunnen overleggen.

Nederlands elftal
4 juni 2005 is voor Van Persie een datum met een bijzonder randje. Die dag debuteert hij op 21-jarige leeftijd in het Nederlands elftal, in de kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië (2-0 winst). Vier dagen later volgt in Finland zijn eerste interlanddoelpunt en zeker niet zijn laatste, zo blijkt. Anno 2018 mag Van Persie zich topscorer aller tijden van Oranje noemen, een eretitel die hij dankt aan liefst vijftig doelpunten. Negen daarvan maakte hij op een eindtoernooi (EK en WK), waarvan hij er in totaal vijf meemaakte. De ervaren linkspoot heeft in totaal 102 caps achter zijn naam staan.