Feyenoord 1

Tien Feyenoorders ten onder in Klassieker

Voor Feyenoord is de eerste Klassieker van dit seizoen uitgelopen op een flinke teleurstelling. In de Johan Cruijff Arena was Ajax met 3-0 te sterk voor het team van Giovanni van Bronckhorst, dat al na vijf minuten met tien man kwam te staan. Na de rode kaart voor Jeremiah St. Juste maakten Justin Bijlow (eigen doelpunt), Hakim Ziyech en Dusan Tadic de doelpunten.

Feyenoord reisde zondag met vertrouwen af naar Amsterdam. Giovanni van Bronckhorst wilde de nummer twee van de Eredivisie met een ietwat gewijzigde formatie – Jens Toornstra begon in de basis als vervanger van Sam Larsson – bestrijden, maar alle vooraf uitgedokterde plannen konden al na vijf minuten overboord.

Fel begin
Arbiter Björn Kuipers trok namelijk toen al een rode kaart voor Jeremiah St. Juste. In eerste instantie gaf hij een gele prent, maar na de beelden te hebben bekeken draaide hij die beslissing terug en stuurde hij de rechtsback van Feyenoord direct van het veld. Kort daarvoor had hij Jens Toornstra geel gegeven en even later werd ook Steven Berghuis bestraft.

Het stormachtige begin leverde dus geen doelpunten maar drie kaarten op, waarna Feyenoord noodgedwongen terugzakte op de eigen speelhelft. In de 23ste minuut kwam daar een volgende klap bij toen Justin Bijlow een eigen doelpunt op zijn naam kreeg. De doelman kreeg een schot van Frenkie de Jong niet onder controle en dook de bal daarna over de lijn: 1-0.

Ajax-Feyenoord-25.JPG
Ajax-Feyenoord-35.JPG
Ajax-Feyenoord-34.JPG

Snelle uitbraak
Net toen Feyenoord wat beter in de wedstrijd kwam en tot wat kansen kwam via snelle uitbraken, verdubbelde Hakim Ziyech de marge. De middenvelder verschalkte Bijlow met een van richting veranderd schot en liet de tweede Ajax-treffer aantekenen. Na de pauze gaf Feyenoord weinig meer weg. Met Bart Nieuwkoop, Sam Larsson en Dylan Vente voor Robin van Persie, Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen lagen er zo nu en dan mogelijkheden in de tegenaanval, maar het ontbrak daarbij aan precisie in de eindfase.

Ajax kwam nog wel een keer tot scoren. In de tachtigste minuut knikte Dusan Tadic de bal na een afgemeten voorzet van invaller David Neres in het doel, waarmee hij voor de 3-0 eindstand tekende. Door de nederlaag in de Johan Cruijff Arena blijft Feyenoord op twintig punten staan. Dat is na tien speelronden nog goed voor de derde plaats. Nummer twee Ajax heeft vijf punten meer.

Feyenoord – ADO Den Haag
Komende donderdag staat de volgende wedstrijd op het programma voor Feyenoord. ADO Den Haag komt die avond op bezoek in De Kuip in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB Beker. Er zijn nog kaarten voor dat duel. Klik hier om naar de ticketshop te gaan.