Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Tien feiten over Ajax – Feyenoord

Feyenoord speelt zondagmiddag vanaf 12.30 uur voor de derde keer dit seizoen tegen aartsrivaal Ajax. In de aanloop naar het duel in de Amsterdam Arena zet Feyenoord.nl tien feiten op een rij over de komende Klassieker.
  1. Ajax en Feyenoord spelen zondag de zestigste editie van de Klassieker in de Eredivisie in Amsterdam. Elf keer slaagde Feyenoord erin drie punten mee te nemen naar Rotterdam. De Klassieker eindigde in de hoofdstad zestien keer onbeslist, terwijl Ajax er tot dusver 32 won.
     
  2. Feyenoord wist in de 59 gespeelde Klassiekers in Amsterdam in totaal 66 keer te scoren. Ajax staat op meer dan twee keer zoveel goals: 136. De laatste Feyenoorder die in competitieverband op bezoek bij Ajax een doelpunt maakte was Graziano Pellè, op 18 augustus 2013.
     
  3. De laatste overwinning van Feyenoord bij Ajax dateert van 28 augustus 2005: 1-2. Patrick Lodewijks (huidig keeperstrainer) verdedigde toen het doel, terwijl Dirk Kuyt een van de twee Rotterdamse treffers voor zijn rekening nam.
     
  4. Na de 1-2 zege in 2005 wist Feyenoord tijdens een Klassieker in Amsterdam nooit meer dan één treffer te maken. In de tien daaropvolgende uitwedstrijden tegen Ajax (inclusief beker) scoorde Feyenoord in totaal vijf keer.
     
  5. Hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst wacht nog op zijn eerste overwinning op Ajax in competitieverband. Als Feyenoord-speler nam hij het negen keer op tegen de Amsterdammers, met drie remises en zes nederlagen als resultaat. De 106-voudig international beleefde eerder dit seizoen zijn eerste Klassieker als hoofdtrainer en zag dat duel in 1-1 eindigen.
     
  6. Het 1-1 gelijkspel op 8 november 2015 in De Kuip kwam tot stand door doelpunten van Sven van Beek en Davy Klaassen. De laatste keer dat in een seizoen beide Klassiekers in een gelijkspel eindigden (competitie), was in 1999-2000. In Amsterdam werd het toen 2-2, in De Kuip stond er na negentig minuten een eindstand van 1-1 op het scorebord.
     
  7. Indien Feyenoord zondag niet verliest in Amsterdam, blijft het voor de vierde achtereenvolgende keer ongeslagen in een Klassieker (competitie en beker). De laatste twee onderlinge ontmoetingen in de competitie (25 januari 2015 en 8 november 2015) eindigden gelijk, terwijl Feyenoord de aartsrivaal dit seizoen in de derde ronde van het bekertoernooi de baas was (28 oktober 2015, 1-0).
     
  8. De laatste keer dat Feyenoord vier Klassiekers op rij niet verloor, was tussen 1999 en 2001. In die periode bleven de Rotterdammers in vijf achtereenvolgende wedstrijden tegen Ajax ongeslagen: drie zeges (3-1, 3-4 en 3-2, Johan Cruijf Schaal) en twee gelijke spelen (2-2 en 1-1).
     
  9. In de aanloop naar de Klassieker van zondag verloor Feyenoord vijf van de zes laatste competitiewedstrijden. Dat gebeurde eveneens in de periode voorafgaand aan Ajax – Feyenoord in het seizoen 2000-2001. Die Klassieker leverde toen een Rotterdamse zege op: 3-4.
     
  10. Dirk Kuyt kan zondag tegen Ajax zijn honderdste officiële doelpunt voor Feyenoord maken (alle competities). De teller van de captain staat nu op 99, waarvan hij er zeven namens Feyenoord tegen Ajax maakte (competitie en play-offs).