wk_brasil_oranje_portret

Terugkeer Martins Indi bij zege Oranje op Mexico

Het Nederlands elftal heeft zich zondagavond door een 2-1 zege op Mexico geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Brazilië. In een snikheet Fortaleza kwam de ploeg kort na rust met 1-0 achter. Late treffers van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar zorgden alsnog voor de zege, waardoor een plaats bij de beste acht van de wereld werd veiliggesteld. Voor Stefan de Vrij was opnieuw een basisplaats ingeruimd. Bruno Martins Indi keerde terug na de lichte hersenschudding die hij anderhalve week geleden opliep in de wedstrijd tegen Australië. Hij verving na negen minuten de geblesseerd uitgevallen Nigel de Jong en speelde vervolgens de hele wedstrijd uit.

Het Nederlands elftal liet het initiatief in de eerste helft grotendeels aan de Mexicanen en loerde zelf op de counter. Hoewel de eerste grote mogelijkheden daardoor voor Mexico waren, was de beste kans kort voor rust voor Arjen Robben. Oud-Feyenoorder Robin van Persie reageerde alert op een verdedigingsfout bij Mexico, maar wist uiteindelijk net niet Arjen Robben te bereiken die op zijn weg naar het doel tot twee keer toe werd aangetikt.

Vrijwel direct na rust kwam Oranje op achterstand door een treffer van Giovani dos Santos. Uitschakeling dreigde tot Wesley Sneijder twee minuten voor tijd een door Klaas-Jan Huntelaar teruggelegde bal genadeloos met de wreef van dichtbij binnenschoot. Kort daarvoor was de ploeg al een aantal keer dichtbij de gelijkmaker, waaronder Stefan de Vrij die zijn inzet van dichtbij geblokt zag worden door doelman Guillermo Ochoa. De druk op de Mexicaanse verdediging hield ook tijdens de, door eerder in de wedstrijd ingelaste drinkpauzes, lange blessuretijd aan. Arjen Robben werd in de 94e minuut gevloerd in het strafschopgebied, waardoor Klaas-Jan Huntelaar even later vanaf elf meter de winnende kon binnenschieten.

Door de zege plaatst Oranje zich voor de kwartfinales. Costa Rica en Griekenland maken zondagavond (aftrap 22.00 uur) uit wie daarin volgende week zaterdag 5 juli om 22.00 uur in Salvador de tegenstander wordt.