fey-zorya-rutten

Rutten: ‘Kippenvel van deze ontlading’

Hoewel Fred Rutten al enige tijd meeloopt in het voetbal, maakte hij zelden een ontlading mee zoals na het beslissende doelpunt van Elvis Manu in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Zorya Luhansk (4-3). ‘Het is niet te beschrijven wat er toen los kwam’, vertelde de trainer kort na afloop van de wedstrijd. ‘Van de ballenjongens tot aan de spelers en staf op de bank: bij iedereen was de ontlading enorm. Ik kreeg daar kippenvel van. Vooral het legioen heeft veel indruk gemaakt op mij vanavond.’

Hoe groot de ontlading was, was voor een groot deel te verklaren doordat Feyenoord zich na 2008 nooit meer voor het hoofdtoernooi van de Europa League plaatste. ‘De hele club hunkerde naar Europees voetbal’, zei Rutten. ‘Daarom ben ik dolgelukkig voor iedereen binnen Feyenoord en voor de mensen die de club een warm hart toedragen. Hier mogen we even van gaan genieten, maar dan moeten we ook weer snel vooruit kijken, want zondag wacht FC Twente al.’

Dat het tot diep in blessuretijd moest duren voordat Feyenoord de wedstrijd besliste, daar zag het met name in de eerste helft niet naar uit. ‘Toch had ik bij rust al het gevoel dat het wel eens een rare avond zou kunnen worden, ook al stonden we toen al met 2-0 voor’, zei Rutten. ‘Bij 3-0 is de wedstrijd normaal gesproken in de knip, alleen zag je na de 3-1 opeens een totaal ander Feyenoord. We bleven als team bij elkaar, alleen gingen spelers opeens persoonlijke fouten maken. Daaruit vielen ook de twee laatste tegengoals, het was alsof elk schot van Zorya erin vloog.’

Als laatste redmiddel bracht Rutten in de slotfase met Anass Achahbar en Elvis Manu twee extra aanvallers in de ploeg. ‘Zij zijn opportunisten, kunnen een wedstrijd doen kantelen’, zei Rutten. ‘De goal in blessuretijd was van grote klasse.’

Rutten keek tot slot op de persconferentie terug op een opmerkelijk moment in de wedstrijd. De trainer was vijf minuten voor tijd namelijk voornemens om Terence Kongolo te wisselen, alleen stak de vierde man het verkeerde rugnummer in de lucht. De wissel kon vervolgens niet meer ongedaan worden gemaakt. ‘Dat heb ik nog nooit meegemaakt’, vertelde Rutten. ‘Ik weet zeker dat we het goede rugnummer hadden doorgegeven.’