Feyenoord 1

Punt maximaal haalbare voor Feyenoord

Feyenoord heeft zondag een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-1). Meer zat er, gezien het wedstrijdbeeld en vooral de kansenverhouding, ook niet in voor het team van Dick Advocaat.

Dat Nick Marsman de grote uitblinker was aan Feyenoord-zijde, vertelde eigenlijk het verhaal van het competitieduel in de waterkoude Kuip. Het was aan de doelman, die ook donderdag in Moskou al sterk keepte, te danken dat de ongeslagen reeks in de Eredivisie met een wedstrijd werd verlengd.

Al in de derde minuut voorkwam hij voor het eerst een tegendoelpunt, toen Sander van der Streek vrij voor hem opdook. Het bleek niet de laatste cruciale redding van de sluitpost, die alleen kort na rust moest buigen toen Mark van der Maarel uit de kluts toesloeg. De bal bleef hangen na een Utrechtse hoekschop, waarna de rechtsback raak schoot en de bezoekers op voorsprong zette.

Dat Feyenoord een zware middag beleefde tegen de subtopper uit de Domstad, was niet zo heel verwonderlijk te noemen. Na de slijtageslag in Rusland van afgelopen week kon Advocaat met Bart Nieuwkoop (ziek) en Jens Toornstra (niet fit genoeg) opnieuw twee spelers toevoegen aan de toch al lange lijst met afwezigen. Bovendien zat Orkun Kökcü een schorsing uit.

Zonder zes á zeven (!) vaste krachten en met Jordy Wehrmann en George Johnston als basisdebutanten gaf Feyenoord alles wat het nog in de tank had, maar ontbrak het de ploeg aan frisheid en stootkracht. Voor rust kwam het alleen in de buurt van een doelpunt via Van der Maarel, die de bal na tien minuten spelen bijna achter zijn eigen doelman kopte.

Ondanks dat Feyenoord in de tweede helft met een halfvolle batterij opnieuw moest terugkomen van een achterstand, gaf de ploeg zich niet gewonnen. De mentale weerbaarheid werd dik twintig minuten voor tijd beloond in de vorm van de gelijkmaker via Lutsharel Geertruida. Na een voorzet van Berghuis en doorkoppen van de wederom ijzersterke Marcos Senesi schoof de verdediger met links binnen, waarmee hij tekende voor zijn derde competitiegoal van dit seizoen.

Verder dan de gelijkmaker kwam Feyenoord niet en omdat Marsman ook in de slotfase zijn klasse bewees, stond er na negentig minuten een eindstand van 1-1 op het scorebord. Het punt werd na afloop gekoesterd in De Kuip, ook in de wetenschap dat donderdag alweer de volgende wedstrijd wacht voor de Europa League. Dan strijdt Feyenoord tegen Dinamo Zagreb (aanvang 18:55 uur) verder voor Europese overwintering.