Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

Overtuigend Onder 15 wint van Duitsland

Rutger Bax en Naoufal Bannis hebben met het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar gewonnen van de leeftijdsgenoten van Duitsland. Op het veld van WHC in Wezep zegevierde het team van KNVB-coach Peter van der Veen met 2-1.

Het blijven beladen wedstrijden, de duels tussen Nederland en Duitsland. De oranjehemden die graag willen laten zien dat ze zich kunnen meten met het grote Duitsland, terwijl de oosterburen niet willen verliezen van de kleine buurman. Uiteindelijk waren het de Nederlandse talenten die met een grote glimlach de kleedkamer konden opzoeken.

"Dit is een resultaat dat internationaal gezien netjes is", vond Van der Veen. Zijn ploeg trof een nerveus Duitsland. Voor de spelers van de oosterburen was het immers pas de eerste interland met Onder 15. Nederland daarentegen oefende eerder dit seizoen al tegen Ierland en België. Op de overwinning van Oranje viel dan ook niets af te dingen. "Het was een terechte uitslag. Er had zelfs nog meer ingezeten voor ons."

Sterke eerste helft

Van der Veen doelde op de eerste helft, waarin Nederland volop gelegenheid kreeg om met een comfortabele score te rusten. Uit een ingestudeerde vrije trap maakte Joost de Schutter na een kwartier spelen de 1-0, waarna Duitsland via David Hummel weer langszij kwam. Via Dirk Proper en Bryan Brobbey kreeg Onder 15 kansen op een tweede treffer, maar Proper trof de paal, terwijl Brobbey op de Duitse doelman stuitte. Heel even dacht Nederland toch nog te mogen juichen, maar een doelpunt van Naoufal Bannis werd afgekeurd.

In de tweede helft ging Duitsland fysieker spelen en werd vaker de lange bal gehanteerd. Het spel veranderde in vechtvoetbal, waarbij Oranje uiteindelijk aan het langste eind trok dankzij een knap uitgespeelde counter. Nadat Nederland de bal veroverde op het middenveld, belandde de bal over zes schijven bij Jayden Braaf. De aanvaller van PSV schoot de bal vervolgens keurig achter de Duitse doelman.

Via een aantal hoekschoppen was Nederland daarna nog een paar keer gevaarlijk, terwijl Duitsland probeerde de gelijkmaker te produceren. De oosterburen kwamen nog dichtbij een treffer, maar dankzij een fraaie redding van Feyenoord-doelman Rutger Bax hield Oranje stand.

Genoten

De overwinning van Onder 15 werd met gejuich ontvangen. Van der Veen was na afloop tevreden met het spel dat zijn spelers op de mat legden. "Voor een Onder 15-ploeg is het lastig om twee helften op hoog niveau te spelen. De jongens zijn pas veertien jaar, je mag nog niet verwachten dat ze zo constant zijn. Maar vijftig minuten lang heb ik van mijn ploeg genoten. In de overige twintig minuten maakten ze iets meer fouten."


Het tegendoelpunt dat Nederland incasseerde was onnodig, maar tegelijkertijd ook een leermoment. "We stonden één keer niet goed, dat wordt direct afgestraft op dit niveau. Dat is tegelijkertijd het mooie aan dit soort wedstrijden. Het laat de jongens zien dat ze altijd scherp moeten zijn en geen moment kunnen verslappen."

Na de ontmoeting van donderdag staan Nederland en Duitsland zaterdag opnieuw tegenover elkaar. Om 12.00 uur wordt er afgetrapt. Opnieuw is Wezep de plaats van handeling. Van der Veen verwacht dan wel een andere wedstrijd. "Wij zullen met acht, negen andere jongens spelen en ook Duitsland zal met een ander team starten. Ik ben benieuwd wat ons dan te wachten staat."

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland - Duitsland 2-1 (1-1).

Scoreverloop
15. De Schutter 1-0, 24. Hummel 1-1, 53. Braaf 2-1.

Gele kaart
Bogarde (Nederland).

Opstelling Nederland
Bax; Hoever (64. Kasanwirjo), Bogarde, Maatsen, Salah-Edine; De Schutter, Proper, Ihattaren; Bannis (66. Hansen), Brobbey, Braaf.

Bron: KNVB