Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
_KNVB-VITFEY

Opnieuw test met videoscheidsrechter tijdens bekerduel

In de kwartfinale van de KNVB Beker tussen Vitesse en Feyenoord wordt er aanstaande donderdag live getest met de Video Assistant Referee. Scheidsrechter Danny Makkelie wordt tijdens de wedstrijd geassisteerd door videoscheidsrechter Björn Kuipers, die op een beeldscherm naast het veld meekijkt, het zogenoemde ‘on-field review’. Het duel tussen Vitesse en Feyenoord begint om 20:45 uur.

De wereldvoetbalbond FIFA en de spelregelcommissie IFAB hebben de KNVB gevraagd om vanaf de kwartfinales van het bekertoernooi met een on-field review te gaan werken. Dit houdt in dat de scheidsrechter een situatie nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. Het voordeel van de on-field review is dat de scheidsrechter, als hoofdverantwoordelijke op het veld, in geval van twijfel bevestiging kan krijgen door de beelden terug te kijken. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Wedstrijdbepalende situaties
De scheidsrechter zal in de praktijk alleen gebruik maken van een on-field review als hij het ‘incident’ niet (of niet duidelijk) heeft waargenomen, zo meldt de KNVB. De scheidsrechter kan advies vragen of krijgen in geval van wedstrijdbepalende situaties, waaronder penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

Het is de derde keer dit bekertoernooi dat de KNVB bij een wedstrijd van Feyenoord een live test uitvoert met een videoscheidsrechter. Tijdens de duels met FC Oss en Excelsior zat de  videoscheidsrechter nog in een aparte wagen buiten het stadion. Destijds was er dus geen sprake van ‘on-field review’. In beide duels greep de videoscheidsrechter overigens niet in.

Testen in het KNVB Bekertoernooi
De KNVB kiest voor live testen in het KNVB Bekertoernooi, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels los staan van de wedstrijden van andere clubs. Om een wedstrijd met een live Video Assistant Referee te kunnen uitvoeren moeten er voldoende televisiecamera’s aanwezig zijn en zijn er minimale  infrastructurele voorzieningen nodig. In dit geval kan er bij alle vier kwartfinales getest worden.