O19AjaxUitJG1

Onder 19 geeft voorsprong uit handen en verliest van Ajax

Feyenoord Onder 19 is er niet in geslaagd om de eerste mini-Klassieker in de Kampioenscompetitie te winnen. Het vlaggenschip van Feyenoord Academy boog in de eerste helft een achterstand knap om in een voorsprong, maar moest in de tweede helft toch buigen voor de Amsterdammers: 3-2.

Vanaf minuut één lieten beide teams zien vol voor de winst te gaan, wat leidde tot een attractieve wedstrijd. De thuisploeg maakte na ruim tien minuten spelen het eerste doelpunt van de middag. Feyenoord-doelman Jordie van Leeuwen kon net niet bij een kopbal van Ajax Onder 19-aanvaller Danilo, die daarmee de 1-0 maakte.

De achterstand was van korte duur. Na een weinig overtuigende actie van Ajax Onder 19-doelman Issam El Maach was Wouter Burger alert en schoot hij de gelijkmaker binnen. Feyenoord Onder 19 kwam na de 1-1 beter in de wedstrijd en het team kwam gemakkelijker aan voetballen toe. Na bijna een half uur spelen leidde dat tot een verdiende voorsprong. Een kans van Orkun Kökcü werd slecht verwerkt door doelman El Maach, waarna verdediger Lutsharel Geertruida van dichtbij scoorde: 1-2.

Ook in de beginfase van tweede helft was het Feyenoord Onder 19 dat het spel bepaalde. Aanvoerder Jordy Wehrmann was dicht bij de derde Rotterdamse treffer van de middag, maar na goed doorkoppen van Geertruida raakte de aanvoerder de bal net niet. Vlak na de levensgrote kans trok de thuisploeg de stand weer gelijk. Van Leeuwen dook over een schot van aanvaller Noa Lang heen: 2-2. Tot overmaat van ramp scoorde Ajax Onder 19 drie minuten later opnieuw.

Ondanks de tegendoelpunten die snel achter elkaar vielen, liet Feyenoord Onder 19 zich niet van de wijs brengen en bleef het kansen creëren. Achraf El Bouchataoui (vrije trap), Kökcü (afstandsschot) en Touré (schot van zijkant) zagen hun inzet rakelings langs het vijandelijke doel vliegen. De gehoopte gelijkmaker viel in de slotfase niet, waardoor het team van trainer Cor Adriaanse, Arnold Scholten en Ulrich van Gobbel na negentig minuten met lege handen stond.

Trainer Adriaanse noemde zijn ploeg na afloop van de wedstrijd ‘naïef’. ‘De 1-0 viel te makkelijk, daarna kwamen we wel goed terug,’ zei hij. ‘Na de voorsprong hadden we  een aantal sterke fases waarin we de 3-1 hadden moeten maken. Dat deden we alleen niet. De tegentreffers die daarna vielen, gaven we te makkelijk weg. Dit is een onnodige nederlaag. Komende woensdag (in de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Chelsea, red.) moet het echt beter.’

Ajax Onder 19 - Feyenoord Onder 19 3-2 (1-2)