Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
19149011_2227770327449545_8819501831451979577_n

Nederland Onder 16 legt Japan na rust over knie

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is het vierlandentoernooi in Japan begonnen met een 3-1 overwinning op het gastland

Bij rust keken de Oranjetalenten nog tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft werd in een tijdsbestek van elf minuten de overwinning veiliggesteld.

Trainer Peter van der Veen was na afloop van het duel tevreden over het resultaat dat zijn ploeg boekte, maar moest ook constateren dat Japan de eerste helft de bovenliggende partij was. “Wij stonden op het middenveld niet goed, waardoor zij daar steeds een mannetje meer hadden. We creëerden in aanvallend opzicht bovendien weinig omdat we te onrustig aan de bal waren. Na twee of drie keer overspelen waren we de bal al kwijt. Misschien had een aantal spelers nog last van een jetlag. We zijn immers pas drie dagen hier.”

Japan profiteerde en kwam na een kwartier spelen terecht op voorsprong. Oranje was slordig in de opbouw, waardoor Ibrahim Junior Kurihara een-op-een kwam te staan met Oranje-doelman Daan Reiziger. De Japanse spits koos een hoek uit en schoot de bal beheerst achter de keeper van Ajax. Vlak voor rust kreeg Kurihara nog een kans op een tweede treffer, maar hij zag zijn kopbal net over de lat vliegen.

Omzettingen

Voor Van der Veen was de achterstand reden om in de rust in te grijpen. “We hebben wat omzettingen gedaan waardoor we na rust een man meer op het middenveld hadden. Daardoor lukte het telkens om de tweede bal te veroveren.” Toch moest Oranje nog bijna een half uur wachten voordat het op gelijke hoogte kwam met Japan, maar daarna lukte het de Nederlandse talenten om in rap tempo afstand te nemen.

Invaller Crysencio Summerville eiste daarbij een hoofdrol op. In de 72ste minuut zette hij zelf een aanval op en na een een-tweetje met een ploeggenoot kon hij de bal fraai binnenschieten. Vier minuten laten had Summerville ook een voorname rol bij de tweede Nederlandse treffer. Een voorzet van hem werd binnen de zestien verlengd, waarna deze voor de voeten van Manuel Pherai viel. De speler van AZ schoot de bal diagonaal achter de Japanse doelman.

Acht minuten voor tijd gooide Vicente Besuijen de wedstrijd definitief in het slot. Daarbij kreeg de aanvaller van AS Roma wel de hulp van de Japanse doelman, die de voorzet van Besuijen vanaf de rechterachterlijn pardoes in eigen doel sloeg. Japan kreeg in de slotminuut nog kansen op de 3-2, maar net als vlak voor rust miste de kopbal van Kurihara net het Nederlandse doel.

Eerste keer 90 minuten

Van der Veen loofde na afloop de rol van de invallers, die ervoor zorgden dat Nederland de wedstrijd naar zich toe kon trekken. “Na rust speelden we goed. Het is prettig dat we als team meerdere speelstijlen beheersen, maar ook dat het elftal de wijzigingen zo goed oppakte. Uiteindelijk zijn we blij met de overwinning, zeker ook omdat het voor het eerst is dat we twee keer 45 minuten speelden. Voor eerstejaars B-junioren is dat best pittig.”

Voor Onder 16 staat vrijdag de tweede wedstrijd op het drielandentoernooi op het programma. Dan speelt het team van Van der Veen tegen de leeftijdsgenoten van Guinee. “We hebben ze vandaag aan het werk gezien tegen de Verenigde Staten. Het is een heel onvoorspelbaar team, we gaan kijken wat we daar tegenover kunnen stellen. We zijn tevreden over de start die we hier gemaakt hebben, maar we hebben nog niks. Tegen Guinee willen we het dus een mooi vervolg geven.”

Statistieken

Wedstrijd:
Onder 16 - Japan 3-1 (0-1)

Scoreverloop:
15. Kurihara 0-1, 72. Summerville 1-1, 76. Pherai 2-1, 83. Besuijen 3-1.

Gele kaart:
Timan, Van der Heide (Nederland).

Opstelling Nederland:
Reiziger, Douglas, Sambo (72. Hall), Pherai, Goudmijn, Van Kleef (46. Llansana), Besuijen, Van der Heide (86. Van Gelderen), Schippers (46. Timan), Hendriks, Thomas (66. Summerville).

Bron: KNVB