Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
fey-az-9

Mijlpaal lonkt voor Kuyt in Alkmaar

Dirk Kuyt staat op de drempel van een bijzondere mijlpaal. De captain kan in de uitwedstrijd tegen AZ van aanstaande zondag zijn honderdste officiële doelpunt in dienst van Feyenoord maken. De teller van de 104-voudig international staat momenteel op 99, die hij verdeelde over de Eredivisie (84 goals, inclusief play-offs), de KNVB beker (8) en Europese duels (5).

Opvallend detail: Kuyt maakte de eerste van zijn 99 treffers in Feyenoord-shirt in Alkmaar. Op 14 september 2003 was hij tweemaal trefzeker in de uitwedstrijd tegen AZ, die in 2-2 eindigde. In datzelfde seizoen volgde ook zijn eerste Europese doelpunt voor Feyenoord, in de thuiswedstrijd tegen FC Karnten (2-1). Op 4 februari 2004 was Kuyt voor het eerst in het bekertoernooi trefzeker voor Feyenoord, al kon hij daarmee uitschakeling niet voorkomen (FC Twente-uit, 3-1).

Dat Kuyt kan scoren tegen AZ, bewees hij niet alleen dertien jaar geleden. Ook dit seizoen was de aanvaller op dreef tegen de ploeg uit Noord-Holland. In het door Feyenoord met 3-1 gewonnen thuisduel met de Alkmaarders (zondag 25 oktober jl.) kwamen alle drie de Rotterdamse goals van de voet van Kuyt.

Mocht Kuyt met Feyenoord zondag drie punten pakken, dan is het voor de Katwijker de eerste keer dat hij als Feyenoorder een competitieduel wint in Alkmaar. Tussen 2003 en 2006 verloor hij tweemaal op bezoek bij AZ en speelde hij er eenmaal gelijk. Wel was Kuyt met Feyenoord in het bekertoernooi succesvol in Alkmaar. Op 26 januari 2005 werd mede dankzij twee goals van de aanvaller de volgende ronde bereikt (1-3).

Een overwinning zou zondag voor Feyenoord de tweede zege in Alkmaar op rij betekenen. Vorig seizoen eindigde het uitduel met AZ in 1-4. Die overwinning was pas de derde in de afgelopen tien seizoenen in Alkmaar, wat aangeeft dat Feyenoords prestaties daar de laatste jaren wisselvallig zijn. Anderzijds dateert de laatste nederlaag in het AFAS Stadion alweer van 2011, toen de thuisploeg met 2-1 te sterk was.