Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
makaay%20traint%20spitsen-5

Makaay geeft exclusieve spitsentraining aan talenten Academy Partners

Training krijgen van een 43-voudig international en voormalig winnaar van de Gouden Schoen. Het is iets dat je als jeugdspeler van een amateurclub niet dagelijks meemaakt. Een kleine dertig spelers van Feyenoords Academy Partners beleefden het donderdagmiddag wél. Zij kregen een exclusieve spitsentraining van Roy Makaay.

‘Iets rustiger afwerken!’ ‘Je loopt te snel in!’ ‘Neem de bal met je andere been aan!’ De stem van Makaay was donderdagmiddag goed te horen op Varkenoord, waar jonge talentvolle aanvallers bal na bal richting doel schoten. De specialistentrainer van Feyenoord Academy legde in drie verschillende sessies veel enthousiasme aan de dag, en vertelde zijn ‘leerlingen’ op heldere wijze wat ze beter konden doen, of wat er juist goed ging. Makaay werd daarbij geassisteerd door jeugdtrainers Gaston Taument en Davey van den Berg en de keeperstrainers Khalid Benlahsen, Oscar Moens en Ronald Graafland.

Kennisoverdracht

De training van de voormalig topspits was exclusief voor de Academy Partners: amateurclubs waarmee Feyenoord nauw samenwerkt. Alle clubs mochten één spits uit de geboortejaren 1999, 2000 en 2001 opgeven voor de sessie. ‘Het doel van deze samenwerking is kennisoverdracht’, zegt Remco Heerkens, namens Feyenoord Academy verantwoordelijk voor het opzetten en invullen van de samenwerkingsverbanden met Academy Partners. ‘Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld 150 trainers van de Academy Partners hier ontvangen. Ook hebben we al eens presentaties gegeven over videoanalyse en scouting. Sinds dit jaar vormen individuele trainingen onderdeel van ons programma. Mogelijk gaan we in de toekomst soortgelijke sessies initiëren voor spelers in andere linies. Op deze eerste sessie werd, door zowel de Academy Partners als door de trainers van Feyenoord Academy, in ieder geval enthousiast gereageerd. Dat is mooi om te zien.’

Leerzaam

Een van de deelnemers was de 15-jarige Bram van Buuren, spits van de B1 van VVIJ uit IJsselstein. Hij genoot met volle teugen van de training. ‘Het was erg leuk en leerzaam. Natuurlijk is het gaaf als je training krijgt van Roy Makaay. Hij heeft vroeger veel bereikt, dus hij weet waar hij het over heeft. Wat hij vooral herhaalde, is dat de aanname het belangrijkst is in het proces tot scoren en dat je rustig moet blijven voor het doel. Ik heb veel dingen geleerd die ik kan gebruiken bij mijn club. Mijn teamgenoten hadden vooraf gevraagd of ik de tips van Makaay ook aan hen wilde vertellen. Dat ga ik zeker doen.’

Naast VVIJ werkt Feyenoord ook samen met Alexandria '66, Alphense Boys, Barendrecht, SC Feyenoord, RBC Roosendaal, RCL, FC ’s-Gravenzande, Spijkenisse, VOC en VELO. Ook van de meeste van die clubs waren jeugdspelers aanwezig om iets op te steken van Makaay en de andere trainers van Feyenoord Academy.