fey2-kamipoen-9

Lodewijks: ‘Trots op de ploeg’

Met een glimlach op zijn gezicht keek Patrick Lodewijks maandag rond op het veld van De Kuip, met een medaille om zijn nek. De coach zag hoe zijn spelers de flessen champagne ontkurkten, terwijl de kampioensschaal trots werd getoond aan de supporters. ‘Hartstikke mooi dat we, na het divisiekampioenschap, ook deze prijs hebben gepakt’, reageerde Lodewijks kort na afloop van de finale om het algeheel kampioenschap van Nederland, waarin Jong Feyenoord/Excelsior met 3-1 te sterk was voor Jong Vitesse.

‘Voorafgaand aan dit seizoen was het kampioenschap niet het hoofddoel voor ons’, vervolgde Lodewijks, die dit seizoen samen met Pierre van Hooijdonk de leiding had over het beloftenteam. ‘De prioriteit ligt bij het ontwikkelen van de spelers. Toen de titel gaandeweg dit seizoen haalbaar bleek voor ons, zijn we er vol voor gegaan. Daar ben je sportman voor. Ondertussen zijn de jongens stappen blijven maken in hun ontwikkeling. Als er op hen een beroep werd gedaan in het eerste elftal, vielen ze daar nooit uit de toon. Dat is knap, ook omdat we nooit over een vaste samenstelling van de selectie konden beschikken.  Daarom ben ik heel trots op de ploeg.’

Hoewel Jong Feyenoord/Excelsior in de finale kon uitlopen naar een 3-0 voorsprong, zag Lodewijks hoe zijn ploeg een allesbehalve eenvoudige avond beleefde. ‘Zeker in de eerste helft leden we veel balverlies en hadden we geen grip op het middenveld’, blikte hij terug. ‘We kwamen fortuinlijk op voorsprong, maar vervolgens hing de gelijkmaker in de lucht. Gelukkig viel dat doelpunt niet, terwijl we kort voor rust zelf wel scoorden.  Na wat omzettingen in de rust ging het in de tweede helft beter, met de snelle 3-0 als gevolg. Daarmee was de wedstrijd beslist en kon het feestje met de supporters beginnen. Prachtig dat er zoveel naar het stadion waren gekomen om ons te steunen.’