Fanshop
Fanshop
kuyt%20docu-1

Legioen herbeleeft weg naar kampioenschap met docu ‘KUYT’

Als een film. Zo beleefden vele Feyenoord-supporters in mei het behalen van de eerste landstitel in achttien jaar. Des te specialer was het dat woensdagavond honderden Legioen-leden in de bioscoopzaal exclusief de kans kregen om dat hoogtepunt te herbeleven met de documentaire ‘KUYT’. In de docu is de turbulente weg naar de titel op magistrale wijze vastgelegd door de ogen van Dirk Kuyt, aanvoerder van het kampioensteam.

Even na half zeven ’s avonds was elk stoeltje van zaal zeven in Pathé De Kuip, waar de eerste van twee voorstellingen werd gedraaid, bezet met Legioen-leden, die er eens goed voor gingen zitten. Ruim zeventig minuten lang genieten van beelden van de laatste maanden op weg naar het kampioenschap, met als hoofdrolspeler de man die op 14 mei met een hattrick de kroon op zijn rijke carrière zette. Iets mooiers is voor veel Feyenoorders niet denkbaar.

Bijzondere beelden
De supporters in de zaal werden niet teleurgesteld. Met unieke en schitterende beelden, begeleid met zorgvuldig gekozen muziek, geeft de docu een bijzonder kijkje in het leven van de Kuyt. Zo is te zien hoe de Katwijker zich thuis omringd door zijn gezin voorbereid op wedstrijden, wordt de kijker meegenomen op de massagetafel en is vastgelegd hoe langzaam de beslissing tot stand komt om op 36-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Climax
Hoewel de climax in de kampioenswedstrijd zich volgens het mooist denkbare scenario voltrekt, zag het daar in de maanden ervoor niet naar uit. Terwijl Feyenoord afstevende op het kampioenschap, moest de aanvoerder zich meermaals schikken in zijn reserverol en in de documentaire wordt met diverse emotionele fragmenten duidelijk hoeveel moeite en pijn dat Kuyt kost.

Applaus
Na de anticlimax op Kralingen – gefilmd door de ogen van Kuyts echtgenote Gertrude en hun ontroostbare vier kinderen – volgen de beelden van de drie goals tegen Heracles Almelo en gaat op het witte doek de schaal in handen van de aanvoerder de lucht in. Het grote applaus dat daarna opsteeg uit de zaal, zegt niet alleen veel over de docu zelf, maar zeker ook iets over de enorme waardering die Het Legioen koestert voor kampioen Dirk Kuyt.

Televisie
Nieuwsgierig naar de schitterende documentaire? De docu 'KUYT' wordt op zondag 15 oktober 2017 aanstaande voor het eerst uitgezonden op televisie (NPO 1, 21:20 uur).