#KrachtvanFeyenoord
#KrachtvanFeyenoord
#KrachtvanFeyenoord

Tips & tricks van Rowdy: de lessen van Robin van Persie

Maatschappelijk trainer Rowdy deelt elke woensdag tips & tricks omtrent gezondheid en lifestyle in deze bijzondere tijd. Deze week gaat het over het wijze levenslessen van Robin van Persie.

Toen ik vorige week door de timeline van mijn social media scrolde, kwam ik een video tegen met daarin Robin van Persie. Hij vertelde over een situatie en les die hij meegaf aan zijn zoon. De video duurde een paar minuten, maar wat Van Persie in deze video zei bleef toch bij mij hangen. In een heel kort tijdsbestek toonde hij eigenlijk een deel van zijn eigen manier van denken, zijn mindset. Aangezien we allemaal weten dat we het hier hebben over één van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gekend, wil ik deze graag met jullie delen.

Het fragment duurt een paar minuten en is in het Engels. Hieronder licht ik de mooiste uitspraken toe en ik hoe ik deze heb geïnterpreteerd. Deze life lessons van Robin van Persie waren in het gesprek van toepassing op voetbal, maar je kunt deze op elk gebied in het leven toepassen.

Benieuwd naar zijn wijze lessen? Bekijk het hier.

Focus op waar jíj́ invloed op hebt
Gaat een situatie niet zoals jij wil dat deze gaat? Kijk eerst naar jouw rol in deze situatie. Vraag jezelf af wat jij zelf kunt doen om deze situatie én jouw rol in deze situatie te veranderen. Moet je beter je best doen? Zou je bepaalde vaardigheden kunnen of moeten verbeteren? En nog belangijker: hoe ga je dit doen en wie of wat heb je daarvoor nodig? Take control!

Wijs niet naar anderen
Wanneer er een situatie is waarin je niet tevreden bent met het resultaat, wijs dan niet naar anderen. Met het klagen over de rol van anderen verspil je eigenlijk tijd en energie. Het gaat hier niet alleen om andere mensen, maar ook om de omstandigheden waarmee je te maken hebt. 

Als het om voetbal gaat: is het veld niet goed? Is het te warm of te koud? Kijk eens naar de les hierboven: focus op hetgeen waar jij zélf invloed op hebt. In eerste instantie heeft iedereen alleen invloed op zichzelf. Dus niet op andere mensen en ook niet op de omstandigheden.

Stel jezelf de vraag wie je wil zijn
Van Persie geeft in het fragment aan dat hij zijn zoon aanmoedigt om zichzelf de vraag te stellen: ‘Ben ik een winnaar of een loser?’. Het komt er eigenlijk op neer dat vóór jij de controle kunt nemen over de situaties die je meemaakt, je goed van jezelf moet weten wie je wil zijn. Wie je wil zijn, bepaalt voor een groot deel hoe je met situaties omgaat. Wie wil jij zijn? Een ‘winner’ of een ‘loser’? Wat voor keuzes maakt zo iemand?

Geen woorden, maar daden
Het wordt niet letterlijk benoemd door Van Persie, maar wat hij wél zegt is dat als je zegt dat je een passie hebt, je de controle moet nemen over hoe je hiermee omgaat. Wil je iets bereiken? Stop met klagen en werk aan jezelf. Het maakt je geen ‘minder’ mens als je deze mindset niet hebt, maar je hebt zelf de keuze om het heft in handen te nemen en jouw doelen te bereiken.

Dit gaat natuurlijk niet alleen over voetbal, maar ook over andere passies die je kunt hebben. Ben je gepassioneerd? Probeer er alles aan te doen om hier de beste in te worden door de bovenstaande lessen van Robin van Persie toe te passen!