Fanshop
Fanshop

Kongolo opvolger Boëtius als Rotterdams sporttalent

Terence Kongolo is maandagavond uitgeroepen tot talent van het jaar bij de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond. Met zijn uitverkiezing treedt de 20-jarige verdediger in de voetsporen van Jean-Paul Boëtius, die vorig jaar deze prijs in ontvangst mocht nemen. Kongolo eindigde in deze categorie voor de eveneens genomineerde roeister Marieke Keijser en Mohammed Mellouk (taekwondo). De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond worden georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en RTV Rijnmond.

‘Dit is voor mij een mooi moment’, reageert Kongolo op zijn uitverkiezing. ‘Dit is de eerste persoonlijk prijs die ik win. Daarom heeft deze uitverkiezing veel waarde voor mij. Vorig jaar vond ik het heel leuk dat mijn goede vriend Jean-Paul deze prijs won. Toen had ik niet durven denken dat ik de volgende zou zijn die deze award zou krijgen.’

Voor Kongolo is de prijs een beloning voor de uitstekende ontwikkeling die hij dit kalenderjaar heeft doorgemaakt. ‘Die ontwikkeling is inderdaad snel gegaan’, zegt hij. ‘Dat ik deel uitmaakte van de selectie voor het WK was natuurlijk een hoogtepunt. Toch weet ik dat er in een carrière ook altijd mindere momenten komen. Juist daarom ben ik dankbaar dat het nu allemaal goed gaat.’

Kongolo kon zijn prijs maandag niet zelf in ontvangst nemen tijdens de uitreiking in het Nieuwe Luxor, omdat hij met Feyenoord in voorbereiding is op de belangrijke uitwedstrijd tegen PSV van aanstaande woensdag. De honneurs werden waargenomen door Feyenoords spelersbegeleider Jan Mastenbroek.

Kongolo is dit seizoen een vaste waarde bij Feyenoord in het centrum van de defensie. De verdediger kwam al in dertien competitiewedstrijden in actie. Kongolo debuteerde dit jaar in Oranje tijdens de vriendschappelijke interland tegen Ecuador in mei. Ook maakte hij deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Brazilië. Daar kwam Kongolo als invaller in actie in de wedstrijd tegen Chili.