Klassieker pas één keer eerder doelpuntloos

De uitwedstrijd van Feyenoord tegen Ajax van afgelopen zondag gaat de geschiedenisboeken in als de tweede Klassieker in de historie die zonder doelpunten is geëindigd. De eerste keer dat er niet werd gescoord in een Klassieker was op 28 oktober 1978, toen Feyenoord en Ajax in De Meer allebei niet tot scoren kwamen.

Feyenoord trad in die wedstrijd aan met spelers als Ben Wijnstekers, André Stafleu, Wim Jansen en Peter Houtman. ‘Die wedstrijd uit ’78 was niet te vergelijken met de wedstrijd van zondag’, zo herinnert Houtman. ‘Destijds was het echt een wedstrijd op het scherpst van de snede, waarin beide ploegen veel meer aan elkaar gewaagd waren. Van een groot overwicht van Feyenoord zoals dit keer was toen geen sprake.’

De 0-0 uit 1978 maakte deel uit van een reeks van vier Klassiekers op rij die gelijk eindigden. Hoezeer Feyenoord en Ajax in die jaren aan elkaar gewaagd waren bleek uit de uitslagen van achtereenvolgens 2-2 (4 september 1977), 1-1 (12 februari 1978), 0-0 (28 oktober 1978) en 1-1 (29 april 1979).

De meest doelpuntrijke Klassieker dateert nog altijd van 28 augustus 1960. Feyenoord won toen in eigen huis met 9-5 van Ajax, onder meer door vier doelpunten van Hen Schouten.

Voor Ajax kwam er zondag een einde aan een reeks van 34 thuisduels op rij tegen Feyenoord waarin de ploeg tenminste één keer wist te scoren. De laatste keer dat Ajax in eigen huis niet tot scoren kwam tegen Feyenoord, was de eerdere 0-0 uit 1978.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×