Fanshop
Fanshop
prof%20fey2

Kees van Gent prolongeert titel Professor Feyenoord

Kees van Gent heeft vrijdagavond op Varkenoord met succes zijn titel verdedigd in de jaarlijkse door de Feyenoord Supportersvereniging georganiseerde kennisquiz Professor Feyenoord. De supporter wist in de finale één vraag meer goed te beantwoorden (21) dan de nummer twee Paul Groenendijk (20). Op de derde plaats eindigde Hans Twigt, met 16 goede antwoorden. Voor Van Gent was het de derde keer dat hij zich Professor Feyenoord mag noemen.

De eerste ronde van de negende editie van de kennisquiz werd zoals gebruikelijk gespeeld in koppels. ‘In deze ronde waren de vragen nog vrij toegankelijk’, vertelde Van Gent na afloop. De beste koppels plaatsten zich voor de finaleronde, waarin ieder voor zich speelde.

Tussendoor vond er een prijsvraag plaats, waaraan iedereen kon deelnemen. De vraag was een pittige, namelijk het totale aantal toeschouwers van de twee wedstrijden die Feyenoord in 1970 speelde om de wereldbeker (antwoord: 113.975 toeschouwers).

In de finale waren de vragen een stuk moeilijker dan in de eerste ronde. ‘Ik kwam dingen tegen die ik nog nooit over Feyenoord had gehoord of gelezen’, zei Van Gent. Zo werd de finalisten gevraagd naar de uitslag van een oefenwedstrijd die Feyenoord op 28 juli 1980 speelde tegen Nieuw Balinge (antwoord: 0-26, zes doelpunten van Sjaak Troost).

Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad, presteerde Van Gent het om 21 van de dertig gestelde vragen goed te beantwoorden, waardoor hij na afloop de felicitaties in ontvangst mocht nemen van Gerard Meijer, Ben Wijnstekers en FSV-voorzitter Ron Smit.

Van Gent: ‘Vooraf ga ik de quiz altijd in voor de lol, maar zeker als je eenmaal in de finale zit en drie oud-winnaars je concurrenten zijn (Hans Twigt, Paul Groenendijk en Wim Bot, red.), dan wil je toch heel graag winnen. Ik had me een beetje voorbereid door nog wat boeken over Feyenoord te lezen, alleen bleek dat er niets wat in die boeken stond terugkwam in de vragen. Uiteindelijk komt het toch aan op je kennis van allerlei weetjes, die in het dagelijks leven eigenlijk zinloos zijn om te weten.’

Volgend jaar vindt de tiende editie van Professor Feyenoord plaats. ‘De lustrumeditie, dus dan wil ik graag mijn titel verdedigen’, besloot Van Gent.