Fanshop
Fanshop
film%20cinerama

Internationale prijs voor ‘De geboorte van Het Legioen’

De documentaire ‘De geboorte van Het Legioen’ is maandag tijdens het Sportfilmfestival in Milaan in de prijzen gevallen. De film, die in mei van dit jaar werd uitgezonden door Andere Tijden Sport, kreeg in de categorie Sport Movies & TV 2016 een ‘Mention d’honneur 2016’, oftewel: een eervolle vermelding.

‘De geboorte van Het Legioen’ gaat over de bootreis die 1.500 Feyenoord-supporters in 1963 maakten naar Lissabon, waar Feyenoord voor de Europa Cup I moest spelen tegen Benfica. Het was een enorme belevenis in Rotterdam en ver daarbuiten. De schepen de Groote Beer en de Waterman werden langs de Nieuwe Waterweg door duizenden mensen uitgezwaaid.

De reis naar Lissabon groeide zo uit tot de eerste keer dat het legioen zich massaal van zijn beste en meest trouwe kant liet zien. Feyenoord is ineens een zaak van nationaal belang. Raadsvergaderingen worden uitgesteld; Toon Hermans verzet zijn show. 'Hand in Hand' is het nieuwe volkslied.

Oud-spelers Reinier Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland keerden voor ‘De geboorte van Het Legioen’ terug naar de oevers van de Taag, waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. ‘In de kleedkamer hadden we het nóg over de boten’, vertelt Kreijermaat in de documentaire.

‘De geboorte van Het Legioen’ is in zijn geheel terug te zien op de website van de NPO