Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
ajax-fey-25

In beeld: het debuut van Renato Tapia

Voor Renato Tapia was het afgelopen zondag een bijzondere dag. De 20-jarige Peruviaan, die eind januari overkwam van FC Twente, mocht in de altijd beladen uitwedstrijd tegen Ajax (2-1) zijn debuut maken voor Feyenoord. In de aanloop naar de Klassieker werkte Tapia slechts twee groepstrainingen af, omdat hij in afwachting van zijn werkvergunning niet eerder mocht meetrainen met de selectie van trainer Giovanni van Bronckhorst. ‘Daarom was het lastig om in zo’n grote wedstrijd te debuteren. Maar naar mijn mening heb ik aardig gespeeld en gedaan wat de trainer van me vroeg’, zo vertelde hij na afloop.

Van Bronckhorst had Tapia een plaats toebedeeld als een van de twee verdedigende middenvelders. Al in de eerste tien seconden van de Klassieker liet de Peruviaan zijn kwaliteiten zien, toen hij direct na de aftrap een Ajacied uitspeelde – een van zijn 31 acties in de Klassieker – en de bal naar een medespeler verstuurde. Die pass kwam goed aan bij een teamgenoot, evenals de andere negen passes die hij verzond in de opbouw. Daarmee haalde Tapia in zijn passing een score van honderd procent.

In verdedigend opzicht bewees Tapia zijn waarde door 56 procent van zijn duels te winnen. In die negen verdedigende duels die hij aanging, toonde hij zich met name over de grond sterk. Verder valt op dat de Peruviaanse international slechts één overtreding maakte, terwijl hij zelf drie keer onreglementair werd gestopt door een Amsterdamse tegenstander. 

Na 71 minuten zat het duel in de Amsterdam Arena erop voor Tapia, die op 24 januari tijdens PSV – FC Twente voor het laatst in actie was gekomen. Hij werd – mede vanwege de 2-1 achterstand - vervangen door spits Michiel Kramer, die de beste kans kreeg op de gelijkmaker maar de bal in de handen van Ajax-doelman Jasper Cillessen kopte.