Fanshop
Fanshop
IMG_5433

Grootscholten: ‘Ongelooflijk trots op debutanten’

In een speciale editie van Studio Varkenoord blikte hoofd Feyenoord Academy Richard Grootscholten dinsdag terug op de eerste seizoenshelft van de jeugdopleiding. Grootscholten ziet het debuut van vijf jeugdspelers (Justin Bijlow, Cheick Touré, Dylan Vente, Lutsharel Geertruida en Tyrell Malacia) in Feyenoord 1 als één van de hoogtepunten, zo vertelde hij in gesprek met Feyenoord TV.

‘Er is nood geweest bij het eerste elftal, door blessures en een zwaar programma,’ zegt Grootscholten over de kansen die de jeugdspelers de afgelopen maanden hebben gekregen. ‘Wij moeten daar als opleiding klaar voor zijn. Als er dingen gevraagd worden, moeten wij kunnen leveren. En dan moeten ze het niveau aan kunnen. Het is altijd de vraag bij spelers van zestien, zeventien, achttien: kunnen zij al aanhaken of niet? Als je dan bijvoorbeeld Tyrell Malacia en Dylan Vente neemt, die nu al een aantal wedstrijden hebben laten zien dat ze het aan kunnen… Dat maakt al onze spelers en de staf ongelofelijk trots.’

Het feit dat de jeugdspelers goed aanhaken bij het niveau van het eerste elftal, is het gevolg van een proces dat al enige tijd aan de gang is. ‘We zijn de afgelopen jaren heel nadrukkelijk bezig geweest om heel veel facetten te verzwaren. Meer trainen, intensiever trainen, spelers moeten daadwerkelijk meer uit zichzelf gaan halen. Dat is een proces dat je niet in één dag omdraait. Dat is altijd goed geweest, maar we gaan nu echt op de grens zitten of soms er overheen,’ aldus Grootscholten.

‘Het aan kunnen van de druk van een stadion is niet zomaar na te bootsen,’ vervolgt het hoofd van de Academy, ‘maar we zetten spelers echt wel onder druk – in positieve zin – om in de wedstrijden niet zomaar tevreden te zijn met een uitvoering of een uitslag. In het verleden werd nog wel eens gezegd dat jongens fysiek en mentaal niet helemaal klaar waren voor de stap, dat blijkt nu een stuk beter te zijn.’

Bekijk de volledige uitzending van Studio Varkenoord, waarin ook Onder 17-trainer Melvin Boel aanschoof, in de videospeler.