Fanshop
Fanshop
Ronald%20Graafland%20montage2

Graafland onthult eigen portret op Varkenoord

Tussen de tientallen foto’s van voormalig jeugdspelers aan de zogeheten Wall of Talents op Varkenoord hangt sinds deze week ook de portretfoto van Ronald Graafland. De Wall of Talents is een fotogalerij op het complex van Feyenoord Academy, met afbeeldingen van alle spelers die vanaf de jeugdopleiding de stap hebben gemaakt naar het eerste elftal van Feyenoord en daar ook daadwerkelijk hun debuut hebben gemaakt. De 35-jarige derde doelman van Feyenoord was zelf aanwezig op het complex om zijn portretfoto te bevestigen aan de muur, waar hij een plekje kreeg naast huidig ploeggenoot Rick Karsdorp, de meest recente debutant met een verleden op Varkenoord.

Behalve Graafland en Karsdorp hebben ook de huidige Feyenoord 1-spelers Jordy Clasie, Terence Kongolo, Erwin Mulder, Sven van Beek, Miquel Nelom, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Anass Achahbar en Elvis Manu en plek aan de Wall of Talents. Uiteraard is er tussen de portretten ook plek voor onder meer Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Leroy Fer, die zich na een aantal seizoenen in Feyenoord 1 international mogen noemen en inmiddels actief zijn voor grote clubs in buitenlandse competities.

Waar veel talenten als tiener hun officiële debuut maakten in de hoofdmacht van Feyenoord, was Graafland pas op 35-jarige leeftijd aan de beurt. Dat maakt hem de oudste Feyenoord-debutant ooit die opgeleid is op Varkenoord. In de laatste wedstrijd van vorig seizoen, uit tegen AZ, gunde trainer Ronald Koeman de doelman zijn eerste officiële minuten in Feyenoord-shirt. ‘Een bijzonder moment’, glimlacht Graafland. ‘Een paar jaar geleden leek mijn carrière voorbij, tot ik de kans kreeg om bij Feyenoord terug te keren op het oude nest. Door mijn rol als derde keeper wist ik dat de kans op speeltijd nihil zou zijn. Dat ik toch nog mijn officiële debuut heb mogen maken is misschien geen droom die uitkomt, maar wel heel mooi.’

Graafland doorliep vanaf de D-junioren de volledige jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij op zeventienjarige leeftijd de overstap maakte naar het eerste elftal. Mede door de aanwezigheid van topkeepers als Ed de Goeij en Jurek Dudek werd hij nooit eerste keeper in De Kuip, al maakte hij wel het kampioenschap van 1999 mee. Hoewel Graafland zich nog topfit voelt, ziet hij zichzelf niet meer vertrekken bij Feyenoord. ‘Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin en heb geen moeite met mijn rol als derde keeper, achter Kenneth Vermeer en Erwin Mulder. Feyenoord is mijn club en wellicht kan ik hier in de toekomst aan de slag, als jeugd- of keeperstrainer bijvoorbeeld.’

Feyenoord TV was aanwezig bij de onthulling van het portret van Graafland op Varkenoord en maakte hiervan een reportage, welke woensdagavond te zien is in de uitzending. De aflevering is vanaf 18.50 uur te zien op het eerste kanaal van FOX Sports.