Fanshop Tickets
film%20cinerama

Feyenoorders genieten van première ‘De geboorte van het legioen’

Een delegatie van zo’n twintig oud-spelers van Feyenoord heeft donderdagavond tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam de première van de film ‘De geboorte van het legioen’ bijgewoond. In bioscoop Cinerama genoten ze een uur lang van de documentaire over de reis die 1.500 supporters in 1963 met de boten de Groote Beer en de Waterman maakten naar de uitwedstrijd tegen Benfica.

Helden
Nadat ze eerst gezamenlijk hadden gedineerd in De Kuip, vertrok het gezelschap oud-Feyenoorders donderdagavond met de spelersbus naar Cinerama, waar ze op de groene loper als helden werden onthaald. Met onder meer Eddy Pieters Graafland, Reinier Kreijermaat, Gerard Kerkum, Frans Bouwmeester, Cor van der Gijp en Pummy Bergholtz was een groot aantal spelers aanwezig van het team dat het in 1963 in de halve finale van de Europacup I opnam tegen Benfica. Na een 0-0 gelijkspel in De Kuip maakten 1.500 supporters per boot de oversteek naar Lissabon voor de return, die Feyenoord met 3-1 verloor.

‘Dat was iets ongelooflijks. Het was voor het eerst dat zoveel mensen per boot naar een uitwedstrijd gingen’, herinnert Eddy Pieters Graafland zich. ‘Die supporters werden langs de Nieuwe Waterweg door duizenden mensen uitgezwaaid. Wij gingen met het vliegtuig en waren al in Lissabon toen de boten daar aankwamen. Als spelersgroep hebben we de supporters toen binnengehaald, waarbij sommigen het niet droog hielden.’

Grote eer
Een deel van het materiaal dat Pieters Graafland destijds met zijn eigen camera filmde, is gebruikt in de documentaire, die is gemaakt door Andere Tijden Sport. De voormalig doelman en Kreijermaat keerden bovendien met een cameraploeg van dat programma terug naar Lissabon, waar ze onder andere hun voormalige tegenstanders ontmoetten. ‘Het is een prachtige film geworden, die heel goed weergeeft hoe uniek die reis destijds was’, concludeerde Pieters Graafland na de voorstelling. ‘Ik vond het een grote eer om hier aan mee te werken en alles meer dan vijftig jaar later opnieuw te beleven.’

‘De geboorte van het legioen’ is ook vrijdag (20:00 uur) en zaterdag (16:00, 16:30 en 20:00 uur) nog te zien tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam. Op zondag 15 mei wordt de documentaire uitgezonden op televisie (NPO1).