NedShirt

FeyenoordAcademy spelers met Nederland O/15 op koers voor toernooiwinst

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft zijn tweede duel op het vierlandentoernooi winnend afgesloten

Waar het team van KNVB-coach Peter van Dort dinsdag nog bleef steken op een 1-1 gelijkspel tegen Servië, werd donderdag Oostenrijk met 2-1 verslagen. Toernooiwinst lonkt nu.

Van Dort begon donderdag met elf andere spelers dan twee dagen eerder. De Nederlandse talenten werden voor rust direct onder druk gezet door de tegenstander, maar wisten geregeld de ruimte achter de Oostenrijkse verdediging te vinden.

Dat leidde al snel tot een goede kans voor Maurice Kone, maar de aanvaller van FC Twente mikte op de paal. Daarnaast was Onder 15 vaak dreigend vanaf de linkerflank, waar Brad van Hoeven verschillende keren een goede voorzet afleverde.

De aanvaller van Sparta luidde ook de openingstreffer van Onder 15 in, door spits Thomas Buitink de diepte in te sturen. Het Vitesse-talent nam de bal goed mee en schoot deze vervolgens achter de Oostenrijkse doelman.

Beloning

Onder 15 kreeg voor rust nog een aantal mogelijkheden, maar zag langzaam hoe de tegenstander beter in de wedstrijd kwam. De linies lagen ver uit elkaar en Oostenrijk wist die ruimte beter te benutten. Vlak voor rust kregen de Alpenbewoners hun beloning. Na een onnodige overtreding legde de scheidsrechter de bal op de stip, en vanaf elf meter schoot Oostenrijk de gelijkmaker achter doelman Terence Meuwese.

Om meer controle op de wedstrijd te krijgen, voerde Nederland in de rust een drietal wijzigingen door. Dat sorteerde succes. Al na drie minuten brak Van Hoeven door in het strafschopgebied, waarin hij gevloerd werd door een van de Oostenrijkse verdedigers. Buitink ging achter de bal staan om de penalty te benutten, maar hij faalde vanaf elf meter.

Enkele minuten later was het wel raak, nadat Andrew Mendonca werd weggestuurd vanaf het middenveld, waarna de speler van FC Twente de bal beheerst in de korte hoek schoot.

Dreigend

Onder 15 bleef in het vervolg van de wedstrijd dreigend, terwijl Oostenrijk verder terugzakte op eigen helft. Het lukte de tegenstander niet meer om dezelfde druk te zetten als voor rust, waarop werd overgeschakeld op opportunistisch spel. Ook Nederland hanteerde veelvuldig de lange bal, maar van beide kanten leverde het nog maar weinig op, waardoor de 2-1 op het scorebord bleef staan.

De overwinning zorgde voor blijdschap bij de spelers van Onder 15, terwijl Van Dort sprak van een leerzame ervaring. ,,Het was een terechte overwinning. Oostenrijk heeft het ons in fases lastig gemaakt door ons onder druk te zetten", keek hij terug.

,,Met name voor rust hadden we moeite om daar onderuit te komen, maar desondanks bleven wij dreigend, terwijl Oostenrijk niet erg veel kansen heeft gehad. Wij vergaten alleen om ons voldoende te belonen. Voor de jongens is het echter goed geweest om eens een wedstrijd te spelen waarin ze onder druk worden gezet en om te ervaren hoe ze moeten handelen als de ruimte groot is.”

Door de winst op Oostenrijk, maakt Onder 15 kans om zaterdag het vierlandentoernooi op zijn naam te schrijven. De mannen van Van Dort nemen het dan op tegen gastland Turkije.

Statistieken:

Nederland – Oostenrijk 2-1 (1-1).

Scoreverloop: 12. Buitink 1-0, 33. Oostenrijk 1-1 (strafschop), 42. Mendonca 2-1.

Opstelling Nederland: Meuwese; Lathouwers, Jacobs, Prljic, Pierie; HuijgenEl Bouchataoui (36. De Boer), Gootjes (36. Mendonca); Kone (36. Darkwa), Buitink (63. Lont), Van Hoeven (62. Familia-Castillio).