Fanshop
Fanshop
basisplaatje_logo_feyenoord

Feyenoord zonder supporters naar Almelo

De selectie van Feyenoord moet het volgende week woensdag, in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo, doen zonder steun van de eigen supporters. De club heeft besloten geen medewerking te verlenen aan de door de burgemeester van Almelo opgelegde verplichte buscombiregeling. Het gevolg hiervan is dat door Heracles Almelo geen kaarten aan Feyenoord beschikbaar kunnen worden gesteld.

Al enkele seizoenen kan een groot deel van de supporters via een zogenoemde ‘gedeeltelijk vrije regeling’ de uitwedstrijd in Almelo bezoeken. Hierbij kan met de auto tot aan het stadion worden gereden. Genoemde regeling verloopt al een paar jaar naar ieders tevredenheid. Wat Feyenoord betreft zou een uitwedstrijd in Almelo om die reden in aanmerking moeten komen voor een verdere versoepeling, waardoor alle supporters de bekerwedstrijd van komende woensdag per auto zouden kunnen bezoeken.

Hoewel Feyenoord van mening is dat er geen aanleiding is voor vervoersbeperkende veiligheidsmaatregelen voor Feyenoord-supporters, kon de club zich vanwege de bijzondere omstandigheden van deze wedstrijd (bekerduel en ’s avonds op een doordeweekse dag) vinden in het handhaven van de bestaande regeling, waarbij een deel van de 500 supporters per auto en een deel per bus zou reizen. De burgemeester van Almelo legde echter alle supporters van Feyenoord een buscombiregeling op.

Feyenoord acht deze supporters onvriendelijke maatregel onnodig. De club stelt vast dat niet voor het eerst wordt gekozen voor een middel dat juist supporters treft die week in week uit aantonen zich goed te gedragen. Afgelopen zondag werd in Heerenveen het zoveelste bewijs hiervoor geleverd. Bijna 1300 Feyenoord-supporters bezochten probleemloos via een (vrije) autoregeling de wedstrijd sc Heerenveen – Feyenoord. Na afloop mocht Feyenoord complimenten in ontvangst nemen voor de organisatie en het positieve gedrag van de aanhang.

De burgemeester van Almelo stelt zich op het standpunt dat de wedstrijd extra risico met zich meebrengt, wat volgens hem een verplichte buscombi rechtvaardigt.

De burgemeester heeft hiervoor argumenten kenbaar gemaakt die Feyenoord zeker niet steekhoudend vindt, maar hierbij volledigheidshalve toch zal weergeven.
Zo noemt de burgemeester dat zich vorig jaar tijdens Heracles Almelo – Feyenoord op een tribunedeel met Heracles-supporters een Feyenoord-supporter bevond met een stadionverbod. Verder wijst hij erop dat tijdens de KNVB bekerfinale voor A-junioren tussen Feyenoord en PSV op 30 mei 2013 in het centrum van Almelo een groep Feyenoord-supporters aanwezig was. Deze zorgde, stelt hij, tijdens de wedstrijd voor rumoer in het stadion. Ook geeft hij als argument dat, naar aanleiding van de rode kaart die Graziano Pellè kreeg tijdens de wedstrijd Feyenoord – Heracles Almelo op 27 oktober, bij Heracles Almelo enkele boze mails van Feyenoord-supporters zijn binnen gekomen.

Feyenoord is teleurgesteld in het besluit van de burgemeester om een verplichte buscombi op te leggen. De club is van mening dat het goede gedrag van haar supporters deze beslissing niet rechtvaardigt. Gevolg van de weigering van Feyenoord om mee te werken aan de organisatie van de verplichte buscombi is dus dat de Gemeente Almelo nu niet toestaat dat er kaarten aan Feyenoord worden verstrekt. De club betreurt het in hoge mate dat het zover moet komen dat de ploeg het daardoor komende woensdag zonder eigen supporters moet stellen.

Met het niet akkoord gaan wil Feyenoord echter een duidelijk signaal afgeven dat het de wijze afkeurt waarop inmiddels bij veel uitwedstrijden met haar supporters wordt omgegaan.