Feyenoord strijdvaardig na dure les in Eindhoven

Voor Feyenoord is het zaak niet te lang te blijven hangen in de teleurstelling na de ongelukkig verloren topper (4-3) tegen PSV van woensdagavond. Dat was de belangrijkste boodschap die trainer Fred Rutten zijn spelers meegaf, een dag na de bittere pil die de ploeg in het Philips Stadion moest slikken. ‘We zitten allemaal met een rotgevoel, omdat we in een topwedstrijd als die van gisteren veel meer hadden verdiend. Maar wie een grote jongen wil worden, moet hiermee om leren gaan’, zei de coach donderdag in De Kuip.

Dat de teleurstelling woensdagavond groot was in het Rotterdamse kamp, had vooral te maken met de manier waarop er in Eindhoven was verloren. De ploeg incasseerde in blessuretijd het beslissende doelpunt, nota bene kort nadat het zich op knappe wijze had teruggevochten tot 3-3. ‘Ik ben heel content met de getoonde veerkracht’, zei Rutten daarover. ‘Dat het voor ons na rust moeilijker was dan in de eerste helft, is in mijn ogen logisch en heeft ook met de tegenstander te maken. In topwedstrijden is het spelbeeld nooit negentig minuten hetzelfde.’

Hoewel aan zowel de 1-1 als de 3-2 van Luuk de Jong een overtreding van de thuisploeg vooraf ging, weigerde Rutten naar scheidsrechter Björn Kuipers te wijzen. ‘Hij gaf in de rust zijn fout toe, dat vond ik moedig van hem. Het is niet zo dat we door de scheidrechter hebben verloren. We hebben als team verloren, als gevolg van individuele fouten. Na de 3-3 zag ik in het elftal een houding van: we gaan hier winnen. Mede daardoor gaven we de 4-3 op heel naïeve wijze weg. Die details beslissen een wedstrijd en daar moeten we van leren. Als we echt in de top willen meedoen, moeten we het aantal fouten reduceren.’

Dat door de nederlaag de achterstand op de koploper van de Eredivisie was opgelopen tot twaalf punten, was iets waar ook Rutten in zijn nabeschouwing niet omheen kon. ‘Dat is het eerste waar ik naar kijk, dat staat als een paal boven water. Daarom hoeven we voorlopig niet meer naar de eerste plaats te kijken, alleen wil dat niet zeggen dat we niets meer hebben om voor te spelen. Het bijzondere Europese avontuur van dit seizoen bijvoorbeeld smaakt naar meer en zorgt voor voldoende motivatie om ook volgend jaar weer in zo’n ritme te spelen. Dat betekent dat we opnieuw Europees voetbal moeten afdwingen.’