Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord-Willem%20II-002

Feyenoord strijdt voor zeventiende bekerfinale

Feyenoord kan zich vanavond voor de zeventiende keer in de clubhistorie plaatsen voor de finale van het nationale bekertoernooi. Ter voorbereiding op de halve finale tegen Willem II in De Kuip (aanvang 20:45 uur) een aantal weetjes, cijfers en statistieken op een rij.
 • Wint Feyenoord van Willem II, dan plaatst het zich voor de tweede keer in drie seizoenen voor de bekerfinale. In het seizoen 2015-2016 was Feyenoord in de halve finale te sterk voor AZ, waarna in de eindstrijd werd afgerekend met FC Utrecht.
   
 • Sinds de invoering van het betaald voetbal staat Feyenoord voor de negentiende keer in de halve finale. Alleen Ajax (29) en PSV (26) bereikten vaker deze fase van het toernooi.
   
 • Feyenoord won de laatste drie halve finales. (AZ-thuis in 2016, FC Twente-thuis in 2010 en NAC-thuis in 2008). De laatste keer dat Feyenoord in de halve finale werd uitgeschakeld was in het seizoen 2004-2005, toen PSV na strafschoppen te sterk was in De Kuip.
   
 • Feyenoord en Willem II stonden driemaal eerder tegenover elkaar in het bekertoernooi, tweemaal in De Kuip en een keer in Tilburg. De eerste keer was in februari 1989, toen de Tilburgers zich dankzij een 0-2 zege in Rotterdam plaatsten voor de volgende ronde. De twee keer daarna trok Feyenoord aan het langste eind: in november 1994 na strafschoppen in Tilburg en in december 2015 na verlenging in De Kuip.
   
 • Hoofdtrainers Giovanni van Bronckhorst en Erwin van de Looi staan vanavond voor de zesde keer tegenover elkaar. Bij de vijf eerdere ontmoetingen in de Eredivisie verloor Van Bronckhorst geen enkele keer (drie keer winst, tweemaal gelijk).
   
 • Bij winst op Willem II blijft Feyenoord in de race voor de tweede prijs van dit seizoen, nadat in augustus de Johan Cruijff Schaal werd veroverd. Het lukte Feyenoord een keer eerder (1991-1992) om in hetzelfde seizoen de Super Cup en de beker te winnen. Dat gebeurde in het betaald voetbal drie keer vaker (Ajax in 2005-2006 en 2006-2007 en FC Twente in 2010-2011).
   
 • Feyenoord kan vanavond voor de zestiende keer op rij een thuiswedstrijd winnen in het bekertoernooi. Na het 1-1 gelijkspel tegen Roda JC in september 2010 (verlies na strafschoppen) volgden vijftien achtereenvolgende thuiszeges.
   
 • Feyenoord won twaalf van de laatste vijftien thuiswedstrijden tegen Willem II (competitie en beker). De laatste nederlaag dateert van september 2014, toen de Tilburgers met een 1-2 zege vertrokken uit De Kuip.