Fanshop
Fanshop
basisplaatje_logo_feyenoord

Feyenoord rekent op promotie naar categorie 3

Feyenoord verwacht op korte termijn door de licentiecommissie van de KNVB te worden gepromoveerd naar categorie 3. Dit is de hoogst mogelijke categorie, waarin alleen clubs worden geplaatst die volgens de voetbalbond ‘gezond beleid voeren en ook gezond zijn’. Ruim drie jaar geleden zat Feyenoord nog in categorie 1, de laagste groep, waarin clubs worden geplaatst die vanwege hun slechte financiële situatie zelfs hun licentie kunnen verliezen.

Eric Gudde stelt namens de directie ‘uiteraard tevreden te zijn met de enorme financiële verbetering van Feyenoord in een relatief kort tijdsbestek.’ Wel waakt de algemeen directeur voor het beeld dat door de op handen zijnde promotie kan ontstaan dat de club er op financieel gebied nu helemaal is. ‘De promotie naar de hoogste groep, die zich mogelijk deze of volgende week al aandient, is een zoveelste duidelijk bewijs dat het gevoerde beleid in hoog tempo zijn vruchten afwerpt. En we wisten dat we in het huidige puntensysteem ruim beloond zouden worden voor onder meer de getoonde begrotingsdiscipline en onze positieve bedrijfsresultaten. Echter, we hebben op dit moment nog steeds een negatief eigen vermogen (per 30 juni 2013 minus € 6 mln, inmiddels alweer verbeterd). Aangezien je in mijn ogen pas gezond bent als je een stevig positief eigen vermogen hebt, vind ik een dergelijke indeling onlogisch’, erkent Gudde.

Behalve dat de genoemde indeling naar zijn idee dus ‘aan de vroege kant’ komt, relativeert Gudde ook de waarde er van. Dit vanwege de verwachting dat Feyenoord de komende jaren qua puntenaantal steeds zo’n beetje op de grens zal zitten tussen categorie 2 (die van de veilige clubs) en de topcategorie van volgens de KNVB volledig gezonde clubs. ‘Het zal voor Feyenoord naar mijn inschatting de komende meetmomenten regelmatig pendelen worden tussen categorie 2 en 3. Daar is overigens niks mis mee’, aldus Gudde. ‘Maar afhankelijk van zaken als het meetmoment en bijvoorbeeld een enkele bescheiden financiële mee- of tegenvaller zullen we vermoedelijk de ene keer worden ingedeeld in 2 en de andere keer weer  in 3.’

‘De mogelijke promotie naar categorie 3 beschouw ik vanwege bovengenoemde redenen als niet heel veel meer dan een prima stimulans voor iedereen hier om door te gaan op de weg die we een paar jaar geleden met elkaar succesvol zijn ingeslagen’, stelt Gudde.