Feyenoord 1

Feyenoord raakt achterop na verlies tegen AZ

Feyenoord is zondag tegen een gevoelige thuisnederlaag aangelopen. In een spektakelstuk tegen AZ trok het team van trainer Dick Advocaat aan het kortste eind: 2-3. Als gevolg daarvan gaan de Alkmaarders Feyenoord voorbij op de ranglijst en is de achterstand op de koploper opgelopen tot negen punten.

Op het resultaat in De Kuip was niet zoveel af te dingen. AZ voetbalde vrijwel de hele wedstrijd makkelijker en creëerde ook de beste kansen. Dat Feyenoord toch zo lang in de wedstrijd bleef, was grotendeels te danken aan Nick Marsman en een enorme dosis veerkracht. Zo knokte de ploeg zich tweemaal terug van een achterstand en voorkwam de doelman meerdere keren erger met een aantal uitstekende reddingen.

Intense topper
En dat terwijl de eerste de beste kans voor AZ direct raak was, al na tien minuten spelen. De bezoekers sneden dwars door het hart van de Rotterdamse defensie en uiteindelijk was het Jesper Karlsson die koeltjes afrondde. Daarmee was de wedstrijd direct los en ontstond er een intense topper met een moordend hoog tempo in De Kuip, waar pas tijdens de rust weer enige gelegenheid was om op adem te komen.

Toen de stofwolken halverwege waren opgetrokken stond het 1-1, een tussenstand waarmee Feyenoord het meest tevreden mocht zijn. Voordat Nicolai Jørgensen op aangeven van Jens Toornstra scoorde had de gelijkmaker weliswaar al eerder kunnen vallen; de grootste kansen waren voor AZ. Marsman hield de volledig vrij voor hem opgedoken Karlsson van scoren af, terwijl de bal op de stip had gekund vanwege hands van Marcos Senesi.

De plannen die spelers en staf in de kleedkamer hadden gesmeed voor de tweede helft konden binnen twee minuten al overboord. Myron Boadu knalde bij de tweede paal onberispelijk raak en zette Feyenoord daarmee wederom op achterstand. Des te knapper was het dat de ploeg opnieuw de koppies niet liet hangen, met als beloning de gelijkmaker van Mark Diemers. De middenvelder schoot na een afvallende bal hard en zuiver raak in de hoek.

Dreun
Net toen Feyenoord voorzichtig durfde te denken aan de jacht op de overwinning, sloegen de Alkmaarders wederom genadeloos toe uit de tegenaanval. Deze dreun – opnieuw een goal van Boadu – bleek fataal voor Feyenoord, dat ondanks alle goede wil en met Lucas Pratto als extra spits binnen de lijnen niet in staat bleek er nóg een comeback uit te persen.

Zo verloopt toppermaand januari vooralsnog teleurstellend voor Feyenoord, dat na de Klassieker ook de eerste grote wedstrijd in eigen huis verloor. Als nummer vijf van de Eredivisie reist de ploeg woensdag naar Friesland voor het uitduel met sc Heerenveen (aanvang 21:00 uur), gevolgd door de topper tegen PSV van zondag in De Kuip.