Fanshop
Fanshop
#KrachtvanFeyenoord

Feyenoord ontvangt kinderen uit Amsterdam en Eindhoven bij maatschappelijke uitwisseling

Zo’n dertig kinderen stapten afgelopen woensdag in PSV- en Ajax-tenues uit voor De Kuip. Daar voegden zich bij vijftien jonge kinderen in Feyenoord-shirts voor een bijzondere maatschappelijke uitwisseling.

De drie topclubs organiseren dit seizoen onderlinge uitwisselingen tussen deelnemers van maatschappelijke projecten, om zo kennis te maken met elkaar, elkaars clubs en kinderen uit een andere grote stad. Aan Feyenoord de eer om dit bijzondere initiatief af te trappen. De middag stond in het teken van elkaar leren kennen en de overeenkomsten ontdekken tussen gedrag, mentaliteit en gewoonten, ongeacht uit welke stad je afkomstig bent. Ajax, Feyenoord en PSV willen met de uitwisseling benadrukken welke belangrijke maatschappelijke rol sport en voetbal hebben. De maatschappelijke afdelingen van de clubs zijn dagelijks bezig om mensen het zo noodzakelijke steuntje in de rug te geven. Zij dienen daarin een gemeenschappelijk belang dat elke vorm van rivaliteit te boven gaat.

Op de heenweg van Eindhoven en Amsterdam naar Rotterdam hadden de bezoekers al een brief geopend met een aantal opdrachten. Hen werd gevraagd om antwoord te geven op vragen als ‘waardoor of door wie werd je eigenlijk supporter van jouw club?’ en ‘wat vinden jullie dat zou moeten gebeuren om supporters goed met elkaar om te laten gaan?’ Al snel bleek dat niet altijd de stad waar je woont bepaalt voor welke club je bent. Kinderen uit Amsterdam met een Ajax-shirt lieten weten stiekem toch ook PSV een mooie club te vinden, terwijl een Rotterdammertje toegaf ook wel eens voor Ajax te juichen. Of zoals één van de kinderen mooi opmerkte: ‘Wij trekken nu gewoon met elkaar op, waardoor we elkaar beter leren kennen. Als je dat doet en je werkt samen, dan blijf je vanzelf positief!’

De uitwisseling werd letterlijk afgetrapt met een potje voetbal. Tijdens een clinic, gegeven door maatschappelijk trainers van Feyenoord, stonden een paar zaken centraal: goed communiceren en respect voor elkaar hebben. Daarna werd het trainingsveld verlaten voor een bezoekje aan De Kuip. De groep kreeg er een uitgebreide rondleiding en zag onder meer de kleedkamers van binnen, de oude en de huidige spelerstunnel en het Feyenoord Museum.

In het perscentrum schoven de kinderen aan voor een gastles van de oud-spelers Theo Lucius, Cedric van der Gun en Ben Wijnstekers. Zij deelden hun persoonlijke verhalen als speler van een van de clubs en vertelden hoe zij, ondanks de concurrentie, altijd respectvol met elkaar en elkaars clubs omgingen.

Een reportage van de maatschappelijke uitwisseling bekijk je in de videospeler.

  • #krachtvanfeyenoord